Mag je e-mailadres openlijk in CC staan bij een mailing?

woensdag 30 oktober 2019 - 09:14
Piet krijgt een mail van het bedrijf dat zijn waterontharder onderhoudt, met de vraag om een datum af te spreken voor het jaarlijks onderhoud. Handig. Maar alle andere klanten van die firma staan in CC, zodat Piet al die mailadressen ziet en kan gebruiken. Mag dat wel?

Overtreding van de wet

"Dat mag niet," zegt privacy-expert Bavo Van den Heuvel van www.pasman.be. "Het is in strijd met de GDPR-wetgeving, de nieuwe Europese privacywet." Maar Van den Heuvel relativeert meteen. "Een grote inbreuk is het niet, want het kwaad dat geschiedt, is niet zo groot. Er wordt geen gevoelige informatie gedeeld, zoals medische gegevens."  

Piet is bang dat zijn mailadres misbruikt zal worden. Dat hij meer spam zal krijgen. Maar je e-mailadres is sowieso overal op het internet te vinden. Dus veel meer spam zal je er niet door krijgen. Tenzij je je mailadres nooit deelt en het supergeheim houdt.

Wat wél zou kunnen, is dat een klant uit die mailinglijst naar een ander, concurrerend bedrijf trekt en die mailadressen doorgeeft. Dat bedrijf kan al die mensen aanschrijven om nieuwe klanten te ronselen. 

Wat te doen? 

Als je vindt dat een bedrijf je privacy schendt, laat het dan gewoon weten aan het bedrijf zelf. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een administratieve fout. Je kan het bedrijf daarop wijzen.

Til je er zwaarder aan, dan kan je ook een klacht indienen bij de Gegevensbeschermingsautoriteit, de vroegere Privacycommissie. Maar met die ene klacht gaan ze weinig doen, omdat je privacy niet erg geschonden wordt. 

Het bedrijf kan zelf ook bij de Gegevensbeschermingsautoriteit melden dat het een fout heeft gemaakt. Die klacht zal geregistreerd worden. En als het bedrijf meermaals fouten maakt, of er komen nog klachten binnen, kan er wel een onderzoek komen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!