Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Mag je een ongewenste nummerplaat weigeren?

vr 16 feb. - 7:43

Stel: je krijgt de lettercombinatie BOL toegewezen maar je zit niet lekker in je vel. Of: je krijgt zomaar DEL als kenteken. Niet leuk maar je mag een nummerplaat niet zomaar weigeren.

De standaard Belgische, Europese nummerplaat bestaat uit het cijfer 1 - 3 letters - 3 cijfers. En drie letters kunnen samen een onaangename combinatie vormen. 

Er bestaat gelukkig wel een lijst met verboden combinaties. Daar staan de meest vulgaire woorden op zoals PIS, KAK, LUL, KUT en TET. Ook onaangename boodschappen zoals SOA, DIK of BOM staan ertussen. En op de lijst vind je ook namen van politieke partijen zoals NVA, VLD, DCV en SPA. 

Maar die lijst dekt lang niet elke lading. Het kan dus best zijn dat je alsnog een onaangename nummerplaat toegestuurd krijgt als je een nieuw voertuig inschrijft. Je mag die combinatie ook niet zomaar terugsturen. Als je de combinatie écht niet wil, dan zit er niks anders op dan je auto opnieuw in te schrijven. Je krijgt dan een nieuwe nummerplaat toegestuurd maar je betaalt er ook opnieuw 30 euro voor. 

Voor een gepersonaliseerde nummerplaat zijn er amper regels

Er zijn maar twee inhoudelijke regels waaraan een gepersonaliseerde nummerplaat moet voldoen. Ze mag niet kwetsend of racistisch zijn.

Wat voor de reguliere nummerplaten niet kan, mag dus meestal wel voor de gepersonaliseerde nummerplaten. 

De combinatie GOD kan bijvoorbeeld niet voor reguliere nummerplaten maar er rijdt wel een gepersonaliseerde GOD nummerplaat rond. Dat komt omdat een reguliere nummerplaat naar eender wie kan opgestuurd worden en het kan best zijn dat die persoon een ander geloof heeft of helemaal niet gelooft. En dan is GOD niet fijn als kenteken. 

Al 15.000 gepersonaliseerde nummerplaten

De prijs voor een gepersonaliseerde nummerplaat werd in december 2017 opnieuw verlaagd naar 1000 euro. Voordien kostte de plaat 2000 euro maar die drempel bleek te hoog. Het aantal aanvragen voor een gepersonaliseerde nummerplaat daalde de sterk. Nu zitten de aanvragen opnieuw in de lift. 

De gepersonaliseerde nummerplaat is dus populair. En dat zie je aan de cijfers. Ondertussen rijden er al 15.000 chauffeurs rond met een gepersonaliseerd kenteken. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet