de inspecteur
Met deze 8 tips koop en verkoop je veilig op tweedehandsplatformen
do 6 okt. - 8:00
De Inspecteur krijgt geregeld verhalen van mensen die opgelicht worden via zoekertjesplatformen zoals Marketplace, 2dehands.be of Vinted. Met deze tips beperk je het risico om een malafide koper of verkoper tegen te komen.
Als je spullen koopt of verkoopt via zoekertjeswebsites doe je er goed aan om de tegenpartij een klein beetje te onderzoeken. Ga niet zomaar in op een interessant aanbod. En lees zeker deze tips van De Inspecteur.
8 gouden tips om veilig te kopen of te verkopen
- Bekijk het profiel van de verkoper of koper. Als je met iemand een verkoop wil regelen, zoek je die persoon best eens op via het internet. Als je er gegevens van terugvindt of een Facebookpagina of afbeelding, kan het helpen om in te schatten met wie je te maken hebt. Kijk ook op het tweedehandsplatform naar het van die persoon. Zo zie je of die wel vaker spullen koop of verkoopt en of die positieve commentaren krijgt.
- Vraag gegevens van de verkoper of koper. Je kunt altijd vragen om een telefoonnummer uit te wisselen om wat extra zekerheid in te bouwen.
- Blijf altijd op het verkoopplatform zelf om afspraken te maken en om de verkoop af te ronden. Oplichters vragen vaak om de conversatie verder te zetten via e-mail. Ze halen je op die manier weg van het beveiligde platform met als doel je naar een valse betaalwebsite te lokken, of een valse website van een koeriersbedrijf zoals DHL of DPD. Als het gesprek over de verkoop niet meer op het platform gebeurt, kan dat platform ook niks doen om de oplichters te traceren en te blokkeren.
- Betaal indien mogelijk op het platform zelf. Op Vinted en 2dehands.be kan je betalingen doen binnen het platform. Het systeem beschermt zowel de koper als de verkoper. Je maakt eerst een betaalprofiel aan binnen het platform.
- Als het kan, stuur goederen op zonder de tussenkomst van een extern koeriersbedrijf. Op Vinted bijvoorbeeld kan je goederen op een veilige manier opsturen met verzendetiketten van het platform zelf.
- Nog beter: spreek persoonlijk af en betaal contant. Zo weet je met wie je te maken hebt en wat je koopt. Spreek je liever niet af bij je thuis, opteer dan voor een publieke plaats. Neem bij voorkeur nog iemand mee.
- Maak op voorhand duidelijke afspraken over de prijs, de levering en de garantie. Doe dat via de telefoon. Een betrouwbaar persoon heeft hier doorgaans geen moeite mee.
- Let op met kopers/verkopers uit het buitenland.
Wat als je het slachtoffer bent van fraude?
Als je je betaalgegevens hebt doorgegeven, moet je een aantal stappen ondernemen:
- Bel Card Stop als je kaartgegevens hebt gedeeld. Opgelet: Card Stop heeft sinds januari 2022 een nieuw nummer: 078 170 170.
- Contacteer je bank.
- Betaalde je met kredietkaart? Betwist dan de transactie via mijnkaart.be (Visa of Mastercard).
- Doe een aangifte bij het Meldpunt van de Economische Inspectie
- Geld kwijt? Dien een klacht in bij je plaatselijke politiekantoor.
- Rapporteer de verdachte koper of verkoper bij het tweedehandsplatform.