Met deze tips wordt je verwarmingsketel goed onderhouden

maandag 28 januari 2019 - 08:15
Als je een centrale verwarmingsketel in huis hebt, dan ben je verplicht om die te laten controleren. De meeste technici doen hun werk goed. Maar 'De Inspecteur' krijgt klachten over charlatans die de regels aan hun laars lappen.

Drie verplichtingen voor centrale verwarming

Als je je huis verwarmt met centrale verwarming, moet je je houden aan drie verplichtingen:

 • De eenmalige keuring.
 • Het periodiek onderhoud door een erkende technicus. (Voor een stookolieketel voorziet de wet een jaarlijks onderhoud, voor gas is dat tweejaarlijks.)
 • De verwarmingsaudit. Zo'n audit gebeurt om de vijf jaar door een erkende technicus die de energetische prestaties van je installatie controleert.

Op de website van de Vlaamse overheid staat een overzicht voor de verplichtingen per verwarmingsbron.

Een erkend technicus is essentieel 

Alleen als je een erkende technicus laat komen om je installatie na te kijken, kan je er zeker van zijn dat het onderhoud goed gebeurt en dat je een attest krijgt dat conform de wetgeving is. 

 • Op de website van de Vlaamse overheid vind je een lijst met erkende technici. Raadpleeg die lijst. Er lopen charlatans rond die lak hebben aan de regels. 
 • Ga nooit in op de eerste de beste Google-advertentie. Net zoals malafide slotenmakers en loodgieters kopen ook de oneerlijke verwarmingstechnici een plekje bovenaan de advertentielijst van Google. 
 • Vraag raad aan buren, vrienden of familieleden. Zo weet je snel welke vakman in jouw regio de beste is.  

Die technicus heeft wat in de gasketel zitten wroeten met z'n stofzuiger. Na 10 minuten zat hij alweer in z'n camionette. Op weg naar een volgende klant. 

Gunther, ontevreden klant

Zo herken je de charlatans

Een goed onderhoud verloopt volgens een vast stramien. En het neemt ook wel wat tijd in beslag. Zelfs de meest ervaren vakman is een uur zoet met een gasketel. 

 • De technicus zal een eerste meting doen voordat hij de reiniging doet.
 • Tweede stap is de reiniging van de ketel. 
 • Het kan zijn dat de technicus beslist dat sommige onderdelen vervangen moeten worden. Dat wordt genoteerd op het attest.
 • Nadien volgt een tweede meting. 
 • Het resultaat van deze tweede meting komt op het reinigings- en verbrandingsattest. 
 • Dit document moet voorzien zijn van de naam van de technicus, zijn handtekening en het erkenningsnummer.
 • Het attest moet je bewaren. Als je huurt, moet je een kopie van het attest overhandigen aan je huisbaas.

Wij pleiten al jaren voor een digitalisering van het hele systeem. Zo kan je misbruik veel gemakkelijker voorkomen en opsporen. 

Dirk Peytier, ondervoorzitter federatie Techlink

Slechte technici kan je aangeven

De Vlaamse overheid denkt na over digitalisering van het onderhoud. Er bestaat een systeem maar dat is niet verplicht. Net omdat er nog teveel obstakels zijn. Zo kan je het huidige systeem enkel online gebruiken. Er moet dus internet zijn. Maar in de meeste kelders - waar de ketel vaak staat - heb je geen internettoegang. 

Als je ontevreden bent over het verloop van een onderhoud, dan kan je dat melden aan het departement omgeving van de Vlaamse overheid. Als het geen erkend technicus is, wordt die ook beboet. Sowieso doet de overheid ook zelf controles bij erkende technici. 

Slechte controle, wat met mijn brandverzekering? 

Sommige mensen zijn bezorgd dat de brandverzekering niet tussenkomt als de ketel slecht onderhoud is. Dat is niet het geval. Je brandverzekering komt tussen. Tenzij de polis specifiek vermeldt dat de ketel door een erkende vakman moet onderhouden worden. Dat is meestal niet het geval. 

Controle in Brussel is strenger sinds 2019

Ook in Brussel geldt vanaf 2019 de wettelijke tweejaarlijkse controle van gasketels. En het gewest heeft nog een aantal bijkomende regels die de kwaliteit van installaties moet bevorderen.

 • CO-meting. Elke technicus moet de CO-waarden in het huis meten. Hij moet op drie verschillende plaatsen meten en de slechtste waarde komt in het attest.
 • Controle van de ketel. Net zoals in Vlaanderen moet een technicus de installatie reinigen en nakijken. 
 • Controle van de installatie. Niet alleen de ketel wordt nagekeken. De volledige installatie krijgt een nazicht. Dus ook de kranten van je radiatoren.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!