Met je elektrische wagen in één ruk naar Zuid Frankrijk zonder bij te laden? Binnen enkele jaren kan het

donderdag 21 november 2019 - 08:40
batterij onderzoek bij Energyville in Genk
De batterij van de toekomst is krachtiger, veiliger, kleiner en goedkoper dan de bestaande batterijen. Die revolutionaire vaste stof batterij wordt ontwikkeld in ons land bij Imec en Energyville. Zondag 24/11 is het dag van de wetenschap en dan kun je ze zelf gaan bekijken in het labo van Energyville in Genk

Krachtiger, veiliger, kleiner, goedkoper  

Krachtiger 
De vaste stof batterijen zullen dubbel zo krachtig zijn als de huidige generatie batterijen. Dat betekent dat je met je elektrische wagen in één ruk tot Zuid Frankrijk zult kunnen rijden zonder bij te laden. De onderzoekers van Imec en Energyville verwachten dat deze batterijen binnen 5 jaar ingebouwd zullen worden in elektrische auto’s. Binnen 5 tot 10 jaar rijden we dan in één ruk tot Zuid Frankrijk.  

Veiliger 
In de bestaande Lithium-Ion batterijen zit een vloeistof die kan verhitten, ontbranden  en zelfs ontploffen. Dat is al gebeurd bij smartphones, elektrische fietsen en elektrische auto’s. Bij de nieuwe vaste stof batterijen kan dat niet gebeuren. Ze zijn dus veel veiliger. 

Kleiner 
In een elektrische auto nemen de batterijen nog heel veel plaats in, maar dat kan in de toekomst veranderen, omdat de vaste stof batterijen minder plaats zullen innemen. Kleine batterijtjes zijn ook handig in onze elektronica, bijvoorbeeld in onze smartphones, onze laptops, onze smartwatch.

Goedkoper 
Elektrische auto’s zijn nog heel duur. Dat komt ook doordat de huidige batterijen zo duur zijn. Dankzij de vaste stof technologie kunnen batterijen en elektrische auto’s in de toekomst goedkoper worden.    

vaste stof batterij

De vaste stof batterij. Een blik achter de schermen bij Energyville 


De vaste stof die in de vaste stof batterijen gebruikt wordt is een doorzichtige heldere stroperige gel. De onderzoekers van Imec en Energyville hebben 10 jaar gewerkt om die gel te ontwikkelen in hun labo. Ze gebruiken die gel nu al in kleine flinterdunne Lithium-Ion batterijtjes waarmee ze testen doen in het labo.

Kleine batterijen zijn handig voor kleine elektronica. Maar deze batterijen kunnen ook groter gemaakt worden en aan elkaar geschakeld worden, zodat ze bruikbaar zullen zijn in een elektrische auto.         


Ontdek het zelf tijdens de dag van de wetenschap     


Wil je deze innovatieve ontdekking zelf gaan bekijken? Dat kan tijdens de dag van de wetenschap, op zondag 24/11 bij Energyville in Genk. Trek daar een witte labojas, veiligheidsschoenen en een veiligheidsbril aan en ontdek in het labo de vaste stof batterijen of de nieuwste generatie zonnecellen.
Meer info vind je hier.  

Tijdens de dag van de wetenschap zijn er nog heel veel andere activiteiten. Er is vast ook iets te beleven bij jou in de buurt. Meer info vind je hier   


  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!