de inspecteur
Moet ik mijn zonnepanelen laten verzekeren?
di 3 apr. - 6:00
Dure dingen
In Vlaanderen werden vorig jaar zo’n 750 nieuwe PV-installaties geplaatst. In totaal zijn er intussen al meer dan 284.000 in ons gewest.
Het gaat telkens om een investering van duizenden euro’s. Niet niks! En als eigenaar wil je natuurlijk dat je installatie goed verzekerd is.
Extra verzekering
Heel wat installateurs van zonnepanelen, maar ook onafhankelijke verzekeraars, bieden tegenwoordig een “all-in-verzekering” aan.
Zo’n polis kan heel interessant zijn, maar voor je intekent check je best eerst de voorwaarden van je bestaande brandverzekering.
Volgens de Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen zijn er intussen namelijk heel wat brandpolissen die schade aan (en zelfs door) zonnepanelen dekken.
Het is mogelijk dat je een aanvullende premie moet betalen, maar bij sommige maatschappijen is zelfs dat niet het geval. In elk geval is het raadzaam je brandverzekeraar te melden dat je een PV-installatie hebt.
Check je brandpolis
Je hebt er alle baat bij om de voorwaarden van je brandpolis te checken. Vraag raad aan je makelaar over de precieze dekkingen en mogelijkheden.
- Misschien is (een groot deel van) het risico al gedekt en vermijd je de kosten voor een bijkomende verzekering.
- Je voorkomt bovendien vervelende situaties omdat je dubbel verzekerd bent.
Immers, wanneer je dubbel verzekerd bent vechten de verzekeringsmaatschappijen eerst onderling uit wie moet opdraaien voor de schade. De ervaring leert dat je daar als klant meestal niet beter van wordt.
In de regel zal de ‘oudste’ polis tussenkomen, maar die heeft misschien wel de minst interessante dekkingen.
Waarop letten?
Elke brandpolis is anders. Kijk daarom na of je een dekking hebt voor stormschade, schade aan de panelen zelf, maar ook schade die de zonnepanelen aanbrengen aan je eigen woning of die van derden. Wil je verzekerd zijn tegen diefstal of niet?
De hoogte van je (bij)premie zal afhangen van het te verzekeren risico:
- Veel hangt bijvoorbeeld af van hoe en waar de panelen geplaatst zijn.
- Zijn ze vast verankerd aan het huis of staan ze op een plat dak? Bij stormweer zullen losse panelen sneller loskomen, dus is het risico groter.
- Liggen ze op het huis, op een bijgebouw of op de grond in de tuin?