Moet je slimme toestellen beveiligen?

woensdag 15 november 2017 - 07:00
Slimme verwarming, een smart tv, een slimme koelkast zelfs. We halen slimme toestellen in huis, maar staan er niet bij stil dat het halve computers zijn die gehackt kunnen worden... Het Finse bedrijf F-secure ontwerpt daarom "Sense", een toestel om je thuisnetwerk te beveiligen.

F-secure Sense

De F-secure Sense is een kleine witte box met een display waarop het uur wordt weergegeven. Het ziet er klein en onbenullig uit maar het beschermt al je apparaten die verbonden zijn met je thuisnetwerk of wifi. Want een koffietoestel mag dan wel slim zijn, je kunt er geen beveiligingssoftware op installeren en dat probleem lost Sense op. Je plaatst het toestel ergens in huis en configureert het met de bijbehorende app. Sense werkt dus als een gewone router voor je wifi-netwerk en beveiligt meteen alle verbindingen tegen gevaar van buitenaf.

Hack alert

Het apparaat geeft op de display een melding wanneer een aanval vermeden wordt. Op de app kun je dan in detail gaan kijken waar het probleem zich bevindt. De F-secure Sense houdt aanvallen tegen van buitenaf maar zorgt ook dat er geen gegevensuitwisseling is tenzij jij het toestaat. Het bedrijf dat achter de ontwikkeling zit van dit apparaat is een gerenommeerd Fins bedrijf dat al dertig jaar beveiligingssoftware aanbiedt. Je kunt er dus op vertrouwen dat F-secure de knowhow heeft om een degelijk anti-hack systeem te ontwikkelen.

Kostplaatje

Om het ding in huis te halen, moet je wel je spaarpotje breken. Je betaalt €200 voor de F-secure Sense. Voor die prijs krijg je ook een jaarabonnement voor je security pack. Na een jaar kun je het abonnement verlengen voor €9,99 per maand. Doe je dat niet dan kan je het toestel nog steeds als standaard router gebruiken zonder beveiliging. Het apparaat is exclusief te koop bij Vanden Borre.

Let op!

Maar: geen enkele beveiliging biedt 100% garantie! 

Ethisch-hacker Inti De Ceukelaire is duidelijk: "je moet je ogen en oren altijd openhouden. Stel sterke wachtwoorden in en koop producten waarvan je de herkomst kent". Europese producten moeten voldoen aan de Europese privacy regels. Voor Aziatische producten geldt dat uiteraard niet.

"Stel dat je apparaat van oorsprong uit China komt, dan worden je gegevens via een Chinese server uitgewisseld en die is allicht minder streng beveiligd."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!