Nieuwe berichtenapp Signal steeds populairder: "Gebruikers willen meer privacy"

donderdag 14 januari 2021 - 08:46
Er is de laatste dagen heel wat te doen rond Signal. Dat is een app die heel erg lijkt op de populaire berichtenapp Whatsapp. Maar Signal zou je privacy veel beter beschermen. Tim Verheyden, technologie en privacy expert voor VRT NWS, legt de verschillen uit.

Signal is sinds deze week de meest gedownloade app in België. Je kan via die applicatie berichtjes sturen net zoals bij Whatsapp, maar toch zijn er grote verschillen.

Privacyvoorwaarden

Volgens journalist Tim Verheyden zijn er zeker gelijkenissen tussen Signal en Whatsapp. "Maar het grote verschil zit op vlak van privacy. Signal is veel meer privacy proof. Er wordt op geen enkele manier data van gebruikers opgeslagen."

Daar zit het grote verschil met Whatsapp. "Dat bedrijf heeft net wereldwijd nieuwe gebruiksvoorwaarden opgesteld. Daarbij moeten gebruikers zich akkoord verklaren dat je WhatsApp-data met Facebook gedeeld wordt. Het gaat dan onder meer over je contactenlijst, locatie, info over je telefoon. En dat is bij veel gebruikers in het verkeerde keelgat geschoten", aldus Verheyden.

Gebruikers zijn meer gaan nadenken over hun privacy en Facebook, het bedrijf dat Whatsapp beheert, heeft een slechte reputatie op dat vlak.

Tim Verheyden

Nieuwe gebruiksvoorwaarden Whatsapp

Wie de berichtenapp Whatsapp wil blijven gebruiken, moet dus nieuwe voorwaarden aanvaarden. Maar wat verandert er dan precies? "Voorlopig niet zo heel veel voor gebruikers in Europa", zo stelt Verheyden. "De nieuwe voorwaarden hebben voor invloed op bedrijfsaccounts die producten verkopen via Whatsapp. In Europa hebben we extra privacyregels, de GDPR. Dus wij zijn extra beschermd."

Maar die aangepasten voorwaarden hebben gebruikers volgens Verheyden wel doen nadenken. "Je ziet dat mensen steeds meer gaan nadenken over hun privacy. Grote technologiebedrijven als Whatsapp, dat deel uitmaakt van Facebook, hebben een slechte reputatie. En daar voelen ze nu de gevolgen van."

Is Signal de toekomst?

Op dit moment gebruiken er wereldwijd 1,6 miljard mensen Whatsapp. Durft Verheyden te stellen dat Signal ook zo groot kan worden? "Dat is koffiedik kijken, maar je ziet wel dat er nu een momentum is voor apps als Signal die privacybescherming hoog in het vaandel dragen."

Gaan mensen nu massaal Whatsapp dumpen? Ook dat is een vraag die Verheyden moeilijk te beantwoorden vindt. "Mensen vinden privacy steeds belangrijker maar het is niet zo gemakkelijk om ineens te wisselen van app. Als niet al je vrienden en familie overstappen naar Signal, dan blijf je die andere berichtenapps ook gebruiken. Maar we zien nu wel echt een mentaliteitsswitch, dus wie weet verandert er dit jaar toch echt iets."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!