Onbeperkt* surfen is niet onbeperkt

donderdag 10 januari 2019 - 07:52
Internetproviders slaan je om de oren met 'onbeperkt*' internet. Als je enkel op die boodschap afgaat, lijkt het alsof er geen limiet is. Maar vergis je niet: grootverbruikers botsen wel degelijk op een grens.

Een * komt altijd met voetnoten en voorwaarden

Het onbeperkt* internetaanbod dat providers aanbieden, is niet onbeperkt (zonder*). Er zijn wel degelijk  voorwaarden aan verbonden. Die staan niet in koeien van letters vermeld maar ze zijn er wel. 

Als je verder doorklikt of je scrolt helemaal naar beneden, dan kan je ze lezen. Zowel Proximus als Telenet hebben voorwaarden bij een onbeperkt* aanbod. De redenen daarvoor verschillen wel.

750 Gigabyte is de grens

De grens voor 'onbeperkt*' internet ligt vandaag op 750 gigabyte per abonnee. Dat is voor alle duidelijkheid gigantisch veel. En de gemiddelde gebruiker zal die grens nooit bereiken. Maar als je echt veel internet verbruikt, omdat je veel games speelt en downloadt bijvoorbeeld, dan kan je die grens wél bereiken. 

Fair Use Policy van Telenet 

Telenet heeft één gebruikersregel voor onbeperkt* gebruik. "* Bij heel hoog verbruik tijdenspiekuren (> 750 GB) word je tijdelijk opgemerkt als intensieve gebruiker. Je blijft onbeperkt surfen, maar wel trager tot je Telemeter weer op 0 staat.

Dat Telenet netwerkbeheer wordt soms ook wel de Fair Use Policy genoemd. Het Telenet netwerk is zodanig opgebouwd dat je het netwerk deelt met de mensen uit je buurt. Dat gaat over het algemeen vlot, ook tijdens de piekuren. Maar als er een grootverbruiker bij zit, dan kan het systeem wel overbelast geraken.

Piekuren: dat zijn alle uren tussen 12u 's middags en middernacht. De beperking geldt bovendien voor de hele maand. Als je de grens al vroeg overschrijdt, dan hang je voor de rest van de maand vast aan die beperking.

Maar die beperking betekent niet dat je niks meer kan doen. Een downloadsnelheid van 10 Mbps1 is nog altijd genoeg om bijvoorbeeld naar Netflix te kijken.

Proximus wil misbruik vermijden

Ook Proximus koppelt voorwaarden aan een standaard onbeperkte* aanbieding. De grens van 750 Gigabyte is ook hier van toepassing. Maar je hebt als gebruiker wel de mogelijkheid om gratis 150 gigabyte extra te activeren.

  1. "Onbeperkt volume: voor persoonlijk gebruik, cf. de algemene voorwaarden. Na gebruik van 750 GB, wordt je snelheid beperkt tot het einde van de maand, tenzij activering van je gratis 150 GB extra volume activeert via MyProximus."

Proximus hanteert de grens van 750 Gigabyte omdat er een limiet moet zijn. "We willen vermijden dat mensen hun thuisnetwerk bijvoorbeeld gaan gebruiken als bedrijfsnetwerk." Daarom is er een grens. 

Een onbeperkt aanbod kán wel

Je kan - als je dat wenst - ook een onbeperkt aanbod kiezen dat écht onbeperkt is. Bij Proximus en Telenet bestaan die formules maar je zal er meer voor betalen dan voor het klassieke aanbod. En ook kleine spelers zoals Dommel en edpnet hebben aanbiedingen zonder limiet.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!