Online daten: met deze tips houd je het veilig én betaalbaar

dinsdag 2 juni 2020 - 08:22
Online daten is vandaag de normaalste zaak van de wereld
Een lief zoeken via het internet is al lang niet meer voor zielenpoten. Ook in deze coronatijd zoeken mensen online naar een lief. Parship ziet zelfs een grote stijging van het aantal mensen dat de voorbije weken een profiel aanmaakte. Laat je volledig gaan, zolang je maar de juiste verwachtingen hebt.

Normaalste zaak van de wereld

Tijden veranderen. Ooit werd je meewarig bekeken als je op het internet op zoek ging naar de liefde. Tegenwoordig speelt een groot deel van ons leven zich sowieso online af.

Het is dan ook heel logisch dat steeds meer mensen daar een nieuwe partner gaan zoeken. Velen onder hen vinden die bovendien ook.

Het komt erop aan om het kaf van het koren te scheiden. Niet alleen bij je potentiële partners, maar ook wat betreft de datingsites of –apps.

Verschillende mogelijkheden

Typ eens ‘dating’ in op Google. Je zult versteld staan van het aantal online datingbureaus.

De bekendste namen zijn Parship, Meetic en Elite. Maar er zijn ook kleinere sites zoals 50liefde, Tesamen of Relatieplaneet. En dan zijn er nog apps zoals Tinder.

Waar je je ook inschrijft, kijk er eerst eens goed rond en teken pas in als de dating service je ding is.

Bij de meeste sites of apps kun je met een gratis profiel al een groot deel van de mogelijkheden verkennen. Doe dat ook uitvoerig voor je een betalend abonnement aangaat, en laat je zeker niet onder druk zetten om snel-snel een abonnement te ondertekenen.

Van een contract proberen af te raken kan namelijk een dure zaak worden.

Let bovendien op voor stilzwijgende verlenging: heel wat sites vragen je niet of je je contract wil verderzetten, ze doen het gewoon.

Lees de kleine lettertjes 

Datingwebsites hebben een uitgebreid arsenaal 'algemene voorwaarden'. Die kan je helemaal onderaan de webpagina terugvinden. Lees de algemene voorwaarden grondig vooraleer je een contract tekent. 

Er staan een aantal belangrijke begrippen in die je zeker moet bekijken. 

 • Duur van het contract: elke datingwebsite is anders maar wees je ervan bewust dat je een contract afsluit met de organisatie. Dat contract heeft ook een bepaalde looptijd en je kan het moeilijk opzeggen vooraleer die verstreken is.
   
 • Stilzwijgende verlenging: een stilzwijgende verlenging betekent dat je contract automatisch verlengd wordt als de oorspronkelijke termijn afloopt. Je kan dat alleen maar vermijden door je contract op voorhand schriftelijk op te zeggen.In de algemene voorwaarden staat vermeld binnen welke termijn je dat kan doen.
   
 • Opzeggingstermijn: als je het contract niet op tijd opzegt, wordt het stilzwijgend verlengd. Vanaf dan kan je het wel op eender welk moment stopzetten. Maar dan moet je wél nog rekening houden met een bepaalde opzeggingstermijn. Het kan best zijn zijn dat je na de opzegging nog voor één of twee of meer maanden moet betalen. 
   
 • Schriftelijk opzeggen: kijk in de algemene voorwaarden goed na wat schriftelijk opzeggen precies betekent. Soms is het voldoende om een contract stop te zetten per mail. Maar er zijn ook organisaties die enkel een opzegging per brief (of fax) aanvaarden. 
   
 • Bedenktijd is nooit gratis: als je een profiel aanmaakt op een datingwebsite, dan heb je volgens de wet 14 dagen bedenktijd om je terug uit te schrijven. Maar het is niet omdat je je uitschrijft dat je ook al je geld terugkrijgt. 
   
 • Waardecompensatie: de datingsite mag van de wet ook een zogenaamde waardecompensatie aanrekenen. Dat is een schadevergoeding voor de dagen waarop je de diensten hebt gebruikt.
   
 • En pas op! Zo'n waardecompensatie wordt niet berekend op basis van de duur van het gekozen contract, maar wél op basis van het aantal tot stand gekomen contacten met andere leden. Dus, surf je op de eerste dag van je lidmaatschap wat rond op zo'n site en verstuur je wat berichtjes naar mensen die je interesseren? En sturen die een glimlach terug, of maken ze hun foto zichtbaar? Tja, dan had je met elk van hen technisch gezien een geslaagd contact en tikt dat dus ook door bij de berekening van de waardecompensatie.

Hoe houd ik het betaalbaar?

Wil je graag lid worden van een datingwebsite maar heb je geen zin om er veel geld aan uit te geven? Lees dan hier aan aantal belangrijke tips.

 • Haal eerst zo veel mogelijk uit het gratis lidmaatschap. Leer de site en haar werkwijze kennen. Bekijk de filmpjes en zoek uit of de werkwijze in de lijn ligt van jouw verwachtingen.
   
 • Gebruik een goede foto, waar je op staat zoals je bent. Vraag een vriend(in) om je te fotograferen op een spontaan moment. Lach, tenzij je dat anders nooit doet.
   
 • Maak werk van de tekst waarmee je jezelf omschrijft. Begin met een pakkende, grappige zin. Of met je levensmotto.
   
 • Vertel daarna meer over jezelf, maar hou het kort. Vermeld er zeker bij dat ze je altijd mogen contacteren als ze meer over jou te weten willen komen. 
   
 • Leg de lat niet te hoog en verwacht niet te veel. Vat het in de eerste plaats luchtig op. 
   
 • Verliefd worden doe je niet online, maar in het echte leven. Investeer dus nog niet te veel op emotioneel vlak zolang je de persoon niet ontmoet hebt. 
   
 • Neem een kort contract. Hoe langer de contractduur, hoe voordeliger de prijs per dag. Maar ook hoe hoger het lidgeld waarop de eventuele waardecompensatie wordt berekend. Je houdt dat bedrag dus best zo laag mogelijk. 

Veilig daten op afstand

Het is in coronatijden niet evident om te daten. Online kan het uiteraard. Maar afspreken is voorlopig niet aan de orde. Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, raadt het op dit moment af om echt af te spreken met een nieuwe vlam. 

Maar niet getreurd! Want je kan tegenwoordig op bepaalde platformen ook video daten. Dat kan alleen maar voor betalende klanten en het kan ook alleen maar als je al een aantal geschreven berichten over  en weer hebt gestuurd. Er zijn dus wel wat regels aan verbonden maar het kan wel een oplossing zijn zolang het coronavirus onze manier van leven in de tang houdt. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!