Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Online veilingen: hoe bindend is een muisklik?

di 21 mei - 6:15

We kopen steeds meer online. Niet alleen via webshops, maar ook via online veilingen. Kleren, boeken, speelgoed, cd’s… maar tegenwoordig vind je ook keukens, auto’s en zelfs huizen op een online veili
online veilen

We kopen steeds meer online. En niet alleen via webshops, maar ook via online veilingen. Kleren, boeken, speelgoed, cd’s… Je kan het zo gek niet bedenken of je kan een bod uitbrengen op het internet. Maar tegenwoordig vind je ook keukens, auto’s en zelfs huizen op een online veiling. Waar moet je rekening mee houden?

Een muisklik? Dan bied ik!

Een bod op een online veiling is even bindend als elk bod dat je in de echte wereld doet. De reden daarvoor is simpel: je doet (online) een bod met de bedoeling om een koopovereenkomst tot stand te brengen. Van zodra koper en verkoper akkoord zijn om een bepaald product tegen een bepaald bedrag met elkaar te ruilen, dan komt er juridisch gezien een koop tot stand.

Dat geldt voor elke online veiling. Zowel op echte veilingsites zoals ebay bijvoorbeeld, als op Facebook waar een vriend of vriendin enkele kledingstukken veilt. Jezelf taggen in een foto met de vermelding van een bedrag, geldt dus evengoed als bod.

Uitzonderingen?

  • De algemene voorwaarden

Websites kunnen natuurlijk in hun algemene voorwaarden aangeven dat een bod niet bindend is. Dat heb je bijvoorbeeld bij sommige veilingsites van woningen (zie verder). Op sommige veilingsites moet je zelfs betalen om een bod te doen – zonder garantie dat je bieding wordt aanvaard. Het is in elk geval niet slecht om de algemene voorwaarden van een veilingsite waarop je wil bieden eens goed na te lezen.

  • Minderjarigen

Een overeenkomst die gesloten is door een minderjarige is niet geldig, want iemand die nog geen 18 jaar is kan geen contract afsluiten. In theorie is het dan ook mogelijk om – als ouders – een koop van je minderjarig kind te vernietigen. Maar dan moet je wel kunnen bewijzen dat niet jijzelf maar je zoon of dochter het bod heeft uitgebracht, en dat is in de praktijk vaak (te) moeilijk.

Herroepingsrecht

Als je online iets koopt als consument van een handelaar, dan sluit je een verkoop op afstand, dat is de onlineverkoop. Dan ben je als consument zeer goed beschermd. Je hebt dan bijvoorbeeld een herroepingsrecht, dat betekent dat je 14 dagen de tijd hebt om je te bedenken en – zonder reden – van je verkoop af te zien. Je kan die dan – in sommige gevallen zelfs gratis – terugsturen, in de oorspronkelijke (en vaak niet-geopende) verpakking. Er bestaan natuurlijk wel uitzonderingen, zoals gepersonaliseerde aankopen en ondergoed bijvoorbeeld. Ook kan een online handelaar je meer dan 14 dagen (bijvoorbeeld 30 dagen) de tijd geven om een bestelling terug te sturen.

Als je als consument iets van een andere consument koopt, dan val je niet onder de consumentenwetgeving. Dan ben je niet beschermd en heb je geen herroepingsrecht.

Het herroepingsrecht geldt bovendien niet in alle landen van de Europese Unie. In België wel, maar niet in Nederland bijvoorbeeld. Dat speelt een rol als je een bieding doet op een Nederlandse online veiling.

Online woningveilingen

Het in ons land toegelaten om huizen via het internet te veilen. Er zijn online veilingen van vastgoed waar je bod bindend is – één klik op de muis bezorgt je dan een huis – maar er zijn andere veilingen waar je bod je niet bindt tot een aankoop.

Eenmaal, andermaal, verkocht?!

Eenmaal-andermaal is een website waar je als geïnteresseerde koper kan bieden, zonder juridische verbintenis. Alles verloopt zoals bij een normale huizenjacht – je ziet een woning online, je contacteert de makelaar, je gaat ter plekke kijken… En als je echt geïnteresseerd bent vraag je een login aan de makelaar, waarmee je online – gratis – kan bieden.

Voordelen

  • transparantie:

Je ziet wie welk bod uitbrengt.

Je hebt natuurlijk geen 100% garantie dat als jij bij het aflopen van de online bieding de hoogste bieder bent, je de woning ook effectief kan/mag kopen. Precies omdat het bod niet bindend is.

  • niet bindend

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een openbare verkoop

  • vaste verkoopdatum

Dat geeft de potentiële koper de mogelijkheid om zich vooraf goed voor te bereiden qua financiering.

Notaclick

NotaClick is een website onder toezicht van de Federatie van Notarissen waar je –gratis – een bindend bod kan doen met je elektronische identiteitskaart. Het gaat eigenlijk om een openbare verkoop online.

Verschillen t.o.v. een openbare verkoop

  • je kan al elektronisch bieden voor de officiële dag van de verkoop
  • je moet niet bij de zitting aanwezig zijn

Het is de notaris die beslist of de openbare verkoop volledig online gebeurt of dat het een gecombineerde verkoop is, waarbij je toch nog voor de laatste stap bijvoorbeeld naar een zittingszaal moet.

Goedkoper?

Een woning die online geveild wordt, is niet per definitie goedkoper. Bieden begint bij een vanafprijs, maar de uiteindelijke prijs is wel marktconform.

Op NotaClick vind je alleen woningen die openbaar verkocht worden. En via andere niet-bindende online veilingen gaat het om verkopen die altijd via een makelaar verlopen. En dat kan leiden tot hogere prijzen, precies omdat makelaars hun best doen om via publiciteit en bezichtigingen zoveel mogelijk kopers te bereiken.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet