"Ook als je corona hebt gehad, moet je je aan de maatregelen blijven houden"

woensdag 28 oktober 2020 - 10:43
Wetenschapsjournalist Koen Wauters van VRTNWS heeft corona gehad. Hij is intussen genezen. Is hij nu immuun voor COVID-19? En kan hij nog andere mensen besmetten?

Koen Wauters is heel moe geweest. En hij slaapt nog altijd meer dan anders. "Maar ik voel me nu toch al vijf dagen veel beter." Hij is genezen van COVID-19.

Moeten ex-coronapatiënten zich nog wel aan de maatregelen houden?

Luisteraar Rik Pieraerts heeft corona gehad en is intussen genezen. Hij mailt De Inspecteur: "we willen graag op familiebezoek, in Frankrijk. Moeten wij bij terugkeer dan nog in quarantaine? Dat lijkt me zinloos."

Het antwoord is duidelijk: "ja, je moet je aan de maatregelen houden. Ook als je corona hebt gehad. Want die maatregelen gelden voor iedereen."

"Vanuit medisch wetenschappelijk oogpunt zou ik me een paar maanden niet meer aan de maatregelen moeten houden, want ik kan de eerste maanden niet meer ziek worden, en dus ook niemand besmetten," zegt Koen Wauters. "Maar niemand weet hoe lang die periode dat je niemand kan besmetten duurt. En in de praktijk, wettelijk, gelden de maatregelen voor iedereen."

Stel je maar eens voor. Iemand beweert: "ik heb corona gehad, ik moet geen mondmasker dragen." Dat zou voor veel verwarring zorgen. En mensen die geen zin hebben om de maatregelen te volgen, zouden zich kunnen verschuilen achter de bewering "ik heb het virus al gehad". 

Maar de belangrijkste reden is dus dat niemand weet hoe lang je immuun bent voor het virus. 

Kunnen ex-coronapatiënten anderen besmetten? 

De eerste maanden kunnen mensen die corona hebben gehad, geen andere mensen besmetten. "Daarover zijn de meeste wetenschappers het eens," zegt Koen Wauters. "Maar daarna, vanaf het moment dat je zelf opnieuw ziek kan worden, kan je ook weer anderen besmetten." En wanneer "daarna" is, dat weet niemand. 

Kan je twee keer corona krijgen? 

"Ik ben vrij zeker dat ik de eerste maanden geen corona meer kan krijgen," zegt Koen. "Maar ik ben zeker niet immuun voor de rest van mijn leven. Nu heeft mijn lichaam genoeg antilichamen. Maar hoe lang dat ik veilig ben, weet niemand precies. Zeker twee, drie maanden, waarschijnlijk zes tot acht maanden. Dat weten we van gelijksoortige virussen. Maar intussen zijn er wel herbesmettingen bekend. Mensen die een tweede keer ziek zijn geworden door corona."

En als het virus je opnieuw te pakken krijgt, is het niet duidelijk of je dan meer of minder ziek wordt. "De wetenschappers weten dat niet goed Het virus is nog maar tien maanden onder ons. Dat maakt alle voorspellingen moeilijk. Er zijn nog maar weinig gevallen bekend. Soms was de tweede besmetting veel minder erg dan de eerste. Soms was de tweede erger."

Als een virus je lichaam binnendringt, gaat je lichaam zich verdedigen. Onder meer door antilichamen aan te maken. We weten uit bloedonderzoek bij mensen die corona hebben gehad, dat die antilichamen vrij snel weer verdwijnen. Na enkele maanden al. "Maar ons immuunsysteem is ingewikkelder dan dat. Het heeft ook een soort geheugenfunctie. Waardoor er bij een tweede besmetting veel sneller nieuwe antilichamen gemaakt worden. Maar of die geheugenfunctie voor het coronavirus goed werkt, is nog niet duidelijk." 

Moet mensen die ziek geweest zijn, zich nog laten vaccineren?

Best wel, zeggen de wetenschappers, net omdat die bescherming van een infectie maar een paar maanden duurt. "De bescherming van een goed vaccin duurt minstens drie tot vier jaar." Een goed vaccin biedt dus betere bescherming. "We weten van het coronavirus intussen dat het ook de weerstand zelf aanvalt, waardoor er soms weinig antilichamen zijn. Een vaccin doet dat niet. Over het algemeen zijn vaccins daarom efficiënter dan een infectie."

"Maar in alle eerlijkheid, de vaccins tegen corona worden nu pas volop getest, dus we weten nog niet hoe efficiënt die gaan zijn. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!