Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Ook het volwassenenonderwijs vraagt extra middelen: “Geef ons een voucher om onze cursisten gerust te stellen!”

vr 29 mei - 8:32

In het volwassenenonderwijs zitten duizenden leerlingen. Ook heel wat luisteraars van De Inspecteur op Radio 2 volgen daar les. Zo'n cursus is niet gratis, maar door de lockdown krijgen die cursisten dit schooljaar geen waar voor hun geld. Het volwassenenonderwijs vraagt nu extra middelen aan minister Weyts zodat de cursisten gemotiveerd blijven.
© Getty Images

Luisteraar Mieke Demuynck uit Roeselare volgt een cursus knutselen voor in huis en in de tuin. "Dat gaat van bloemschikken tot houten kippen knutselen voor Pasen. Een beetje van alles." Voor de lesmodule van februari tot eind juni betaalt Mieke 130 euro. Maar door de coronamaatregelen zijn de lessen al sinds half maart geschrapt. Dat begrijpt Mieke wel maar ze snapt niet dat er geen vergoeding voorzien is voor al die gemiste uren. "We krijgen ons geld niet terug. Volgens de school is het geld ondertussen al doorgestort naar het ministerie van onderwijs. Maar is er dan geen mogelijkheid om met vouchers ofzo te werken zodat we korting kunnen krijgen als we ons volgend schooljaar ook inschrijven?"  

Minister Weyts reageert voorlopig niet

Het kabinet van minister Weyts reageert voorlopig niet op de vraag van Mieke en alle andere cursisten om vergoed te kunnen worden voor alle gemiste lesuren.

Bij CREO Roeselare, het Centrum Voor Volwassenenonderwijs (CVO) waar Mieke les volgt, krijgt De Inspecteur wel gehoor. Directeur Karel Moestermans zit zelf ook verveeld met de situatie. “Wij zouden maar al te graag het geld terugbetalen aan onze cursisten of hen op z'n minst een voucher kunnen geven voor volgend schooljaar zodat ze toch een korting krijgen. Maar wij kunnen dat niet. Het cursusgeld dat wij als organisatie ontvangen, wordt doorgestort naar het ministerie." 

CREO Roeselare kan zelf dus ook niet meer aan dat geld. "Je betaalt anderhalve euro per uur les, maar dat geld is niet voor ons. Wij incasseren het en storten dat direct door." 

Zelfs als het geld nog niet doorgestort zou zijn, mag een CVO niet zomaar terugbetalen. "We zijn gebonden aan de strenge regels van het ministerie als het aankomt op annuleringen en terugbetalingen. Er zijn strenge voorwaarden aan gekoppeld. Die algemene voorwaarden zijn nog niet veranderd in deze coronatijden. Ik kan daar zelf niks aan veranderen." 

Onze cursisten hebben geen volwaardige lessen gekregen. Ik begrijpdat ze een compensatie vragen. Ik sta aan hun kant

— Karel Moestermans, directeur CREO Roeselare

Digitale lessen kunnen niet altijd

CREO Roeselare heeft er wel alles aan gedaan om zoveel mogelijk lessen wel gewoon te laten doorgaan. "De collega’s hebben hun uiterste best gedaan en hebben grote inspanningen geleverd om via digitale kanalen les te geven. Voor sommige cursussen of vakken is dat perfect te doen maar er zijn natuurlijk ook veel lessen waarbij dat niet kan. Denk aan technische vakken zoals autotechniek of houtbewerking, of bloemschikken en knutselen." 

Voor al die mensen was er geen alternatief en werden de lessen gewoon opgeschort. "Zo is de perceptie bij onze cursisten ontstaan dat ze geen volwaardige lessen hebben gehad en die indruk klopt natuurlijk ook. Ik begrijp dat ze een compensatie vragen. Ik sta op dat vlak aan hun kant.

CREO heeft wel één inspanning gedaan om de kosten voor cursisten zo laag mogelijk te houden. "Normaal gezien rekenen we bijkomende kosten aan voor de aankoop van lesmateriaal. Dat hebben we niet gedaan omdat de lessen niet doorgaan. Over dat geld beschikken we zelf dus die beslissing konden we wel onafhankelijk nemen."  

Andere CVO’s hebben hetzelfde probleem

Luisteraars die les volgen bij andere CVO’s laten weten dat ze met hetzelfde probleem geconfronteerd worden. Christine Bogaert volgt een cursus 'Nagerechten' in Aalst, Mieke Janssens neemt lessen ‘Wereldkeuken’ in Turnhout en Kris Fostier volgt ‘Fotografie’ in Leopoldsburg. 

Allemaal laten ze De Inspecteur weten dat ze geen terugbetaling krijgen. Directeur Moestermans van CREO Roeselare beaamt dat. "Het is overal hetzelfde. Van Limburg tot De Panne. Het geld van alle cursisten is doorgestort naar de overheid en wij kunnen dat niet terugstorten." 

Moesterman pleit dan ook voor een duidelijke regelgeving en een inspanning van de minister van Onderwijs. "Wij hebben de indruk dat het volwassenenonderwijs in de kou is blijven staan. Zowel tijdens dit schooljaar maar ook met het oog op het volgend schooljaar. Nochtans zijn er duizenden mensen die les volgen in het volwassenenonderwijs. Het gaat dus wel over een grote groep mensen.

Volgens Moestermans moet er dringend duidelijkheid komen. "Wij willen maar al te graag zeggen aan onze studenten: 'Jullie krijgen een voucher, alle lessen die je gemist hebt mag je volgend jaar gratis opnieuw doen!' Dat is geen probleem voor ons, op voorwaarde dat het mag en dat het centrum daarvoor niet gestraft wordt. Ook wij zijn vragende partij voor maatregelen zodat we onze studenten kunnen geruststellen.” 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet