Ook nog geld te goed van Belpower?

vrijdag 14 september 2018 - 08:10
In juni werd de leveringsvergunning van energieleverancier Belpower ingetrokken. Dat betekent dat ze geen energie meer mogen leveren aan Vlaamse gezinnen. Maar dat verhaal lijkt nu een staartje te krijgen.

Want de Inspecteur vindt in zijn mailbox heel wat mails en klachten over Belpower. Ze gaan vooral over voorschotten die klanten al hebben betaald en nu niet meer terugkrijgen. Het lijkt heel moeilijk te zijn om op dit moment Belpower nog te contacteren. Daarnaast zou het bedrijf in een mail naar zijn klanten ook een 'dubieuze' link hebben geplaatst naar Mega, een andere energieleverancier. Eén klik op de link heeft bij verschillende luisteraars geleid tot een contract bij Mega.

Ook de Ombudsman van de Energiesector krijgt veel klachten binnen over Belpower, dit jaar zijn er al meer dan 700 klachten binnengekomen op zijn dienst. Die zijn gelijkaardig aan de mails die Sven krijgt, dus ook vaak over problemen met de terugbetaling van voorschotten.

Vereffening

De leveringsvergunning van Belpower is ondertussen ingetrokken in het hele land (in juni was dat enkel in het Vlaams gewest maar de voorbije zomer zijn ook het Brusselse en het Waalse gewest gevolgd) en het bedrijf is ondertussen in vereffening, weet de ombudsman. Een vereffenaar zal nu moeten nagaan of er nog middelen zijn om de schuldeisers terug te betalen. De 'normale' energieklanten zullen bij zo'n terugbetaling wel pas op de laatste plaats komen want de overheid en leverancier krijgen hierbij voorrang. Ook voor de Ombudsdienst zelf is het trouwens op dit moment onmogelijk geworden om Belpower nog te contacteren.

Hoe het vereffeningsdossier zal verlopen en of er voldoende middelen zullen zijn om klanten terug te betalen, daar heeft de Ombudsman geen zicht op. Hij raadt klanten die nog geld moeten terugkrijgen van Belpower alleszins aan zich kenbaar te maken en een ingebrekestelling te sturen naar de vereffenaar. Het document waarmee je de ingebrekestelling het best doet, kan je hier raadplegen en downloaden. 

Mega

Belpower informeerde in de loop van mei al zijn klanten via mail om hen te verwittigen dat ze best een andere energieleverancier zouden kiezen want dat hun leveringsvergunning vanaf 12 juni zou ingetrokken worden. In die mail werd energieleverancier Mega aangeprezen. Via een link in de mail zou je meer informatie kunnen lezen over Mega. Maar een simpele klik op die link heeft er bij verschillende luisteraars voor gezorgd dat ze meteen klant waren geworden bij Mega.

Hierover kreeg de Ombudsman zelf weinig klachten, maar hij heeft wel weet over een overeenkomst die Belpower heeft gesloten met Mega. Als er toch onregelmatigheden zijn geweest en je hebt te maken gehad met een ongewenste switch kan je best Mega zelf contacteren. Vraag hen dan om aan te tonen waar je het contract hebt ondertekend of ingestemd met het contract bij hen. Lukt dat niet kan je je ook nog altijd wenden tot de Ombudsdienst Energie. De Ombudsdienst Energie kan je hier contacteren.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!