Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Op zoek naar de ideale ovenwant

vr 27 mrt. - 7:15

Ovenwanten bestaan in alle maten en gewichten. In verschillende materialen ook. Maar zijn ze allemaal even veilig?

Een luisteraar liet De inspecteur weten dat ze een nieuw paar siliconen ovenwanten had gekregen waarbij stond dat ze "hittebestendig waren tegen 250 graden". en toch heeft ze zich verbrand toen ze er haar schotel mee uit de oven haalde.

Daarop kocht de Inspecteur 5 verschillende keukenhandschoenen (3 in silicone, 2 in stof) en liet ze testen door de kok van de VRT. Die had geen last van wanten die warmte doorlieten, maar hij haalde wel de dikste siliconen handschoen eruit als beste. De duim en de wijsvinger zaten apart van de andere vingers waardoor hij de schotels goed kon vastpakken. En bij de handschoen zat een folder met uitleg over de verschillende soorten hittebestendigheid. De tweede beste volgens de kok was de dikke stoffen ovenwant.

Hittebestendig of contactwarm?

Inge De Witte, van Centexbel is over de keuze niet verwonderd. Het woord ‘hittebestendig’ dat bij sommige siliconen handschoenen is aangegeven, is misleidend. De term ‘hittebestendigheid’ tot een bepaald aantal graden betekent niet altijd dat je hand werkelijk tegen die temperatuur beschermd is.

Het woord kan net zo goed slaan op de temperatuur waartegen het materiaal zelf bestand is, dat het dus begint te smelten of stuk gaat vanaf bijvoorbeeld 250 graden. Dat kan je als consument niet weten. Het kan de reden zijn waarom Nancy zich toch nog kon verbranden.

Het is bij aankoop van een ovenwant heel belangrijk is dat je weet tot welke temperatuur je een ovenwant kan gebruiken, m.a.w. wat de ‘contactwarmte’ is.

Norm voor iedereen

Ovenwanten die professioneel gebruikt worden, moeten daarop getest zijn om aan de Europese normen te voldoen. In 2018 worden die normen ook verplicht voor niet-professionele keukenhandschoenen. Er zal niets meer mogen gemaakt worden waar gewoon ‘hittebestendig’ bij staat want dat is onduidelijk.

Om de contactwarmte te meten wordt een hete metalen staaf tegen de handschoen gedrukt en wordt gekeken hoe langt het duurt eer de temperatuur buiten de handschoen met 10 graden gestegen is. Dat moet minstens 15 seconden duren om te kunnen zeggen dat een handschoen bijvoorbeeld tegen 250° contactwarmte kan. Voor andere temperaturen gelden andere tijden.

Dik is altijd beter

Als je ovenwanten koopt, kies dan dikke. In stof, of in silicone, maar zoek dan naar de info over de contactwarmte. Is er geen info vermeld, steek er dan een extra beschermende pannenlap of droge handdoek tussen!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet