Oplichters versturen na 1 dag al valse berichten over coronapremie kwetsbare gezinnen

woensdag 18 november 2020 - 08:22
De Vlaamse coronapremie voor kinderen uit kwetsbare gezinnen werd dinsdagochtend pas aangekondigd. 's Avonds zijn de eerste phishingberichten al gesignaleerd. Maar laat je niet vangen: de premie moet je niet aanvragen via WhatsApp of SMS.

Eénmalige premie

Nog voor de kerstvakantie zullen gezinnen met een laag inkomen een éénmalige coronapremie krijgen van ruim 33 euro per kind. Wie recht heeft op de premie, krijgt die gestort via het groeipakket, het kindergeld van vroeger. Gezinnen moeten aan één voorwaarde voldoen om zo'n premie te krijgen: niet meer dan 31.605,89 euro bruto belastbaar per jaar verdienen.

In totaal zouden op die manier meer dan 350.000 kwetsbare kinderen recht hebben op de toeslag. 

Phishing

Oplichters maken intussen al misbruik van deze nieuwe premie. Via WhatsApp wordt een vals bericht doorgestuurd over de uitbetaling van die premie. In het berichtje staat een link waar je moet klikken om de premie aan te vragen. Maar dit is een vals bericht van oplichters.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vindt het schandalig dat dit gebeurt. "Vooral omdat het hier om kwetsbare kinderen gaat. De toeslag is er voor gezinnen die te weinig geld hebben om rond te komen. Dat oplichters proberen munt te slaan uit die kwetsbare kinderen is niet fijn."

Schandalig dat oplichters willen profiteren van kwetsbare kinderen.

Wouter Beke

Premie automatisch uitbetaald

Minister Beke roept dat ook op om zeker niet in te gaan op de valse berichten. "De toeslag wordt automatisch betaald, samen met het maandelijks bedrag van het groeipakket. Als je recht hebt op de toeslag hoef je daar dus niets voor te doen."

De diensten van het groeipakket communiceren niet via WhatsApp of SMS. "Hou daar dus zeker altijd rekening mee en geef nooit je persoonlijke gegevens via deze kanalen aan derden", voegt Beke er nog aan toe.

Wie zo'n vals bericht ontvang kan dit altijd doorsturen naar verdacht@safeonweb.be

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!