Oude postzegels mogelijk vanaf 2023 niets meer waard? Kleef ze nog snel op je brieven

dinsdag 23 februari 2021 - 12:01
Heb jij nog oude postzegels met een bedrag in Belgische frank of euro liggen? Dan kleef je ze best nog snel op de brieven die je verstuurt. Want de kans bestaat dat bpost ze niet meer mag aanvaarden vanaf 2023, wegens te tijdsrovend om al die zegels handmatig te controleren. Postzegelexpert Bart Van Acker reageert bij de Inspecteur op Radio 2.

De Inspecteur krijgt veel verontwaardigde reacties van luisteraars. Voor veel verzamelaars is dit dan ook problematisch, volgens Bart Van Acker: “Er zijn twee groepen verzamelaars. De actieve verzamelaars die gebruikte postzegels van de brieven knippen en naar postzegelclubs gaan. En daarnaast de passieve verzamelaars die gedurende lange tijd alle mogelijke postzegels gekocht hebben die bpost uitgaf. Vooral die laatste groep zou getroffen worden door deze mogelijke beslissing. Hun argument was, zelfs al doen we er niets meer mee in de verzameling, we kunnen er nog altijd een brief mee versturen. Maar dat belangrijkste argument om te blijven kopen wordt nu teniet gedaan”. 

Verzamelaars zouden elke dag 3 à 4 brieven moeten versturen om hun postzegels tegen 2023 op te krijgen.

Bart Van Acker, postzegelexpert


Postzegelverzamelaars hebben voor die postzegels betaald, het was een waardemiddel dat altijd zijn waarde zou behouden. Maar binnen twee jaar zijn die postzegels dus waarschijnlijk niets meer waard. 

Honderdduizenden mensen zijn gedupeerd 

Volgens Bart Van Acker gaat het om een grote groep die nu getroffen wordt. “Het type verzamelaar is iemand die 70 jaar is en die al jaren alle mogelijke collecties heeft gekocht, niet alleen voor zichzelf maar ook voor kinderen en kleinkinderen. Als iemand sinds 1960 alle postzegels gekocht heeft die nu gaan onbruikbaar verklaard worden, dan verliest die ongeveer 1660 euro.“

Bart Van Acker noemt dit zelfs het nieuwe Arco: "Een gemiddeld Arcodossier gaat over 1860 euro. Dit dossier gaat over honderdduizenden mensen in België die minstens 1660 euro betaald hebben. Voor elk kind of kleinkind waarvoor dit gekocht is gaat dit maal twee of maal drie. “ 

Nog twee jaar de tijd om je oude postzegels op brieven te plakken

Bart van Acker noemt het onbegonnen werk om al die postzegels nog op brieven te plakken en te versturen. Hij heeft het rekensommetje gemaakt: “ We krijgen ongeveer nog 22 maanden om die postzegels weg te werken. Dat betekent dat elke verzamelaar vanaf vandaag drie tot vier brieven per dag moet versturen.” 

Volgens Bart Van Acker zou het veel eerlijker zijn om de postzegels te laten omruilen. “Er is hier geen sprake van omruiloperatie waarbij mensen die oude postzegels omruilen naar zegels in onbeperkte waarde.” 

Een trend in de omliggende landen 

Er was reeds een tijdje rumoer in de verzamelaarswereld dat dit er zat aan te komen, vertelt Bart Van Acker, want  België staat hierin niet alleen: “In Frankrijk is er geen sprake van dit soort maatregelen, maar andere omliggende landen hebben ook al iets gelijkaardigs gedaan: Nederland, Luxemburg en Duitsland. Maar er is geen enkel ander land in Europa dat ook de europostzegels afschaft, dat is heel ongewoon.
 


 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!