Pendelaar Sofie: "Als pendelaar zit je altijd tussen bacteriën en virussen!"

donderdag 27 februari 2020 - 16:11
Sofie is een pendelaar. Ze reist gemiddeld 4 dagen per week van haar woonplaats in Wervik naar haar werkplaats in Brussel. Eén treinrit duurt 1 uur en 37 minuten. In theorie. In de praktijk is dat altijd langer. Sofie is ook een kritische consument. Ze werkt voor De Inspecteur op Radio 2. Een kritische, pendelende consument. Dat geeft vaak vonken. Maar het levert vooral inspiratie op. Voor haar, voor jou en voor de NMBS en Infrabel.

Wanneer de griep in het land is, krijgen we altijd goede raad. En wanneer er dan ook nog eens een nieuw coronavirus rondgaat, worden we al helemaal overstelpt met do’s en don’ts. Allemaal goedbedoeld. Want we willen niet ziek worden uiteraard.

Viroloog Marc Van Ranst zegt op vrtnws.be:

Je kunt contact met zieken proberen te vermijden. Ook slecht geventileerde plaatsen waar veel mensen dicht opeen zijn, vermijd je het best.

Marc Van Ranst

Slecht geventileerde plaatsen waar veel mensen dicht opeen zijn. Hmmm. Even denken. De trein! De metro! De tram! Dát zijn plaatsen waar veel mensen dicht opeen zijn. Erg dicht vaak. In de metro staan we vaak tegen elkaar geplakt. In de trein zitten we tegen elkaar aan. Hoe kan je als pendelaar plaatsen vermijden waar veel mensen dicht opeen zijn? Niet erg geruststellend.

Bacteriën zijn geen virussen

Ik dacht dat je net sterker werd door je te laten omringen door bacteriën! Aja, want oudere mensen zeggen: “vroeger, hé, toen aten we met onze vuile handen, we kenden geen handgels, en wij waren nooit ziek!” Dus ja. Dan denk ik: als ik elke dag tussen veel mensen en bacteriën zit, dan zal ik mij wapenen! Ik zal sterker worden! Helaas. Een virus is geen bacterie.

Hoe kan je als pendelaar plaatsen vermijden waar veel mensen dicht opeen zijn?

Pendelaar Sofie

Hoesten en niezen

“Je kunt het coronavirus alleen krijgen van iemand anders die het heeft,” zegt Marc Van Ranst. “Als die persoon bijvoorbeeld hoest of niest, kun je ook besmet worden.” 

Het coronavirus moet niet in het land zijn opdat ik mij zou ergeren aan mensen die hoesten of niezen op de trein. Ik heb van kindsaf aan altijd geleerd: “handjes voor je mond als je hoest”. Het is een vorm van elementaire beleefdheid. Helaas is niet iedereen daarvan overtuigd.

Ik wil onder de zetel kruipen als iemand vóór mij niest. Je hoort het snot vaak rond je vliegen. Ik doe mijn ogen dicht. Ik denk aan iets anders.

Een pendelaar heeft veel te verduren. En zeggen dat ik vroeger het verwijt kreeg dat ik smetvrees zou hebben. Ik kan je zeggen: als je ook maar enige vorm van smetvrees hebt, dan reis je niet met het openbaar vervoer. Als je smetvrees hebt, dan zit je niet dij aan dij met een vreemde. Je neemt geen palen in de metro vast. Je blijft niet zitten als iemand in je gezicht hoest. Dat doe je als pendelaar wel. Je hebt geen keuze.

Wij, pendelaars, zijn sterk. We moeten wel. En nu maar hopen dat het coronavirus weg blijft. En de griepepidemie verdwijnt.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!