Pendelaar Sofie: "De gratis Railpass was een mooi cadeau, maar we konden hem amper gebruiken"

donderdag 18 maart 2021 - 08:55
Sofie is een pendelaar. Normaal gezien reist ze gemiddeld 4 dagen per week van haar woonplaats in Wervik naar haar werkplaats in Brussel. Eén treinrit duurt 1 uur en 37 minuten. Haar avonturen houdt ze bij in een pendelblog. Sofie is ook een kritische consument. Ze werkt voor De Inspecteur op Radio 2. Dat geeft dus vaak vonken. Maar door de coronacrisis werkt Sofie al maanden thuis.

Vóór de zomer beloofde de overheid ons een cadeautje: we zouden allemaal 12 treinritten krijgen. Gratis en voor niks! Omdat we door corona beter in eigen land blijven, moedigde de overheid ons op die manier aan om uitstapjes te maken in België, met de trein. Hoera! Gratis!

Gratis!

Meteen kwamen er mails binnen in de mailbox van De Inspecteur op Radio 2: “Een gratis treinkaart, waar, hoe, wanneer?” Want gratis, dat werkt. Maar eventjes geduld nog. De overheid en de NMBS moesten één en ander uitzoeken. Want de NMBS zat niet meteen op dat cadeautje te wachten. Wij wel! Uiteraard! Gratis!

Door een mogelijke tweede golf midden in de zomer werd alles wat teruggeschroefd, en werden de plannen een beetje uitgesteld. Maar kijk, in september konden we de gratis kaart aanvragen. Gratis!

Vragen, vragen, vragen

“Gratis kaart! Hoe aanvragen, wanneer en waar?” Jaja, daar waren ze weer, de mailtjes in de mailbox van De Inspecteur. Want dat aanvragen, dat lukte niet bij iedereen even vlot.

"Het lukt niet om de gratis Railpass aan te vragen."
"Ik heb mijn pas aangevraagd maar ik heb hem nog niet."

Gelukkig schiet De Inspecteur te hulp en zet de NMBS de puntjes op de i tijdens een helder interview. Alle vragen over je aanvraag voor de -gratis!- Railpass op een rij. Hierzo. Iedereen blij, iedereen happy. Nog eventjes wachten tot de Hello Belgium Railpass in de bus valt en vanaf 5 oktober kunnen we gratis ritjes maken. Twee per maand. Naar waar we maar willen. Gratis!

Pipi doen

Helaas, driewerf helaas. De tweede golf is nu écht een feit. De horeca moet dicht, we houden ons beter nog wat koest. Een daguitstap maken in eigen land is niet meteen het meest ideale idee. Want we willen niet allemaal samenhokken op een trein. En we kunnen over de middag niet gaan eten. En pipi doen, waar moet dat?

En ja, daar zijn ze weer: de mailtjes in de postbus van De Inspecteur.

"We hebben die kaart amper gekregen, nog niet kunnen gebruiken en ze sluiten de horeca overal."
"Wat met onze gratis treintickets van de NMBS?"
"Kan de NMBS niet overwegen om de geldigheid te verlengen ?"

Hopla. Het hoge woord is eruit: verlengen. Kan de NMBS die Railpass niet verlengen? De vraag komt al in oktober. En de vraag blijft komen: in november, december, februari en maart. Zeker in maart. Want de gratis Hello Belgium Railpass is geldig tot eind maart 2021.

“Is er sprake van een verlenging van de Hello Belgium Railpass?”

Neen. Neen. NEEN. Dat staat duidelijk in de voorwaarden op de site van de NMBS.

Niet eerlijk!

Maar de vragen blijven komen. Waarom wordt de gratis Railpass niet verlengd? We hebben er amper of geen gebruik van kunnen maken! Dat is toch niet eerlijk! Al die ritten zijn verloren!

Het ergste wat je kan doen, is de mensen een cadeau geven en dat dan weer afpakken

Collega Wouter

Mijn collega Wouter zegt altijd: “Het ergste wat je kan doen, is de mensen een cadeau geven en dat dan weer afpakken.” Tja. Je geeft ze 12 ritten, maar de omstandigheden zijn er niet naar om volop van die 12 ritten te profiteren. Meer nog: wat goed dat niet iedereen de trein is opgestapt midden in de tweede coronagolf!

Maar ja. Nu zitten we met de gebakken peren. Nu hebben meer dan 2,3 miljoen Belgen een amper of niet gebruikte -gratis!- Railpass in de kast liggen. Nu krijgt De Inspecteur massa’s mails met de vraag om die pass te verlengen. En nu moet de NMBS zeggen “neen, de pass wordt niet verlengd.”

Ik zei het eerder al: door corona verliest iedereen. Het was een mooi cadeautje. Het was een mooie geste. Maar wisten wij veel dat de horeca weer dicht moest. Wisten wij veel dat reizen met de trein begin 2021 nog geen goed idee zou zijn. Wisten wij veel dat pipi moeten doen ons ervan zou weerhouden om de Railpass te gebruiken. Het is wat het is. We hebben een ongebruikte -gratis!- Railpass in onze kast liggen. Maar we hebben hem dan ook niet moeten betalen. Oef.

Alle andere verhalen vind je op Sofies website

Je kan ook haar Facebookpagina leuk vinden!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!