Pensioensparen: Wat als ik er uit stap?

vrijdag 5 oktober 2018 - 15:15
Pensioensparen is een vorm van sparen waarbij je elk jaar een bedrag opzij zet en waarmee je op lange termijn een aanvulling op je individuele wettelijk pensioen bekomt. Eén van de meest veilige beleggingen wordt het ook wel genoemd én fiscaal interessant. Maar wat als ik er vroegtijdig wil uitstappen?

Die vraag kreeg Inspecteur Sven binnen van Thierry. Hij vroeg zich af of dat financieel nadelig is. Spek naar de bek van collega Michaël Van Droogenbroeck.

Je kan op elk moment uit je pensioensparen stappen, maar dat is zeker geen goed idee volgens Michaël. Doe het dus niet voor je 60ste!

Niet doen!

Pensioensparen wordt aangemoedigd door de overheid met een belastingvoordeel, maar als je er vroegtijdig uitstapt gaat diezelfde overheid je ook bestraffen door een extra belasting te heffen. Ze gaat daar namelijk (afhankelijk van je persoonlijke situatie) tussen de 30 en 50 % belastingen op aanrekenen, en dat op je totaal bij elkaar gespaarde bedrag. Je bent je fiscale voordelen op die manier dus ruimschoots kwijt.

Niet enkel de overheid kan je 'pijn' doen als je vroegtijdig uit je pensioensparen stapt, ook je bank of verzekeraar bij wie je spaart kan je kosten aanrekenen. Eigenlijk verbreek je een contract dat je met hen bent aangegaan en dat is vaak niet zonder kosten. Ga dus ook bij hen na wat de voorwaarden precies zijn want mogelijk kunnen zij je voor je 65ste ook nog een kost aanrekenen.

Toch nog een kleine belasting

Pensioensparen is wel niet helemaal belastingvrij. Op je 60ste ga je zo'n 8% belasting betalen maar dat is alleszins een pak minder dan het percentage dat je zou betalen als je er vroegtijdig uit stapt.

Als je toch dringend centen nodig hebt probeer dan toch niet te raken aan het potje van je pensioensparen. Mogelijk zijn er andere mogelijkheden waarbij je jezelf minder op kosten jaagt.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!