Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Plofkippen: opletten is de boodschap

do 26 sep. - 6:15

Consumentenorganisatie Test-Aankoop pakt uit met een studie over het gebruik van antibiotica in de veesector. Dieren en dan vooral kippen, krijgen teveel antibiotica toegediend. En dat kan ook gevaarl
gebakken kippenboutjes

Consumentenorganisatie Test-Aankoop pakt uit met een studie over het gebruik van antibiotica in de veesector. Dieren en dan vooral kippen, krijgen teveel antibiotica toegediend. En dat kan ook gevaarlijk zijn voor de mens.

Want schadelijke bacteriën kunnen zo resistent worden voor antibiotica. En dan verliest dit geneesmiddel dus haar geneeskrachtige werking.

Plofkip

De grote boosdoener in dit verhaal is de plofkip. Volgens de studie van Test-Aankoop bevat 73% van ons kippenvlees enzymen die bacteriën resistent kunnen maken tegen antibiotica. Het plofkipbestaan is dus niet alleen ongezond voor de kip, maar ook voor de mens.

Waarom krijgen die plofkippen dan zoveel antibiotica?

Dat komt omdat zij op zeer korte tijd moeten worden vetgemest. In 42 dagen zijn die beestjes al slachtrijp en door dat snelle groeiproces zijn ze zeer vatbaar voor ziektes.

Kippenboeren geven daarom vaak preventief antibiotica om grote sterftecijfers in hun kippenhokken te voorkomen. Anders kunnen boeren onmogelijk voldoende kippenvlees aan supermarkten leveren en zijn de consumenten dus het slachtoffer.

Er is een alternatief voor antibiotica namelijk kippen vaccineren. Maar dat is duurder en daarom gebruiken kippenkwekers nog altijd het liefst goedkope antibiotica.

Lange termijn

Belangrijk is om te weten dat dit vooral een probleem op lange termijn is. Het duurt even voordat bacteriën effectief resistent worden tegen antibiotica. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen, vandaar dat er nu iets moet veranderen.

En niet alleen de boeren moeten hun mentaliteit veranderen, ook wij kunnen dit probleem mee verhelpen. Want het is niet omdat jij géén kip eet, dat je geen gevaar loopt. Als er resistente bacteriën opduiken, dan zullen die ook van mens op mens overgaan. Dus het kan een probleem worden waar we allemaal mee te maken krijgen…

Wat kan je concreet doen?

Ten eerste is het belangrijk om je vlees altijd goed te doorbakken. Gebakken kippenvlees heeft geen enzymen die bacteriën weerbaar maken tegen antibiotica.

Ten tweede is het belangrijk om rauw vlees altijd ver weg te houden van groenten en fruit. Gebruik een aparte snijplank om kip te snijden zodat er geen besmettingsgevaar kan ontstaan.

Ook GAIA heeft tips

Bio- en scharrelkippen krijgen sowieso minder medicatie. Zij kunnen vrij rondscharrelen en hebben ruimte en tijd genoeg om te groeien waardoor dit probleem niet opduikt bij dit type van kippen. Je kan dus uitkijken naar het bio-label en Label Rouge. Maar dat kippenvlees is wel duurder...

En misschien moeten we ook eens naar onszelf kijken, vindt GAIA. Als we met z’n allen minder kip gaan eten, dan kunnen kippen langer en gezonder leven en moeten we dus minder antibiotica gebruiken.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet