Producttest: de eco egg wasbol die 210 wasbeurten meegaat, stelt teleur

donderdag 28 mei 2020 - 08:30
Ken jij de Eco egg wasbol al? Het is een plastic ei dat je in de wasmachine moet stoppen en dat belooft om 210 wasbeurten mee te gaan. In het ei zitten kleine wasparels waarvan de producent beweert dat ze klassiek wasmiddel kunnen vervangen. Je ziet de eieren tegenwoordig op heel wat webshops en dus wil De Inspecteur weten of dat werkt. Hij koopt zo'n ei en laat het voor een dik half jaar achter in de wasmachine van Amber Vandenborre uit Zottegem. Die ondervindt gaandeweg dat zo'n ei niks voor haar is.

Voor een appel en een ei? 

Het ecologische was-ei is niet meer dan een plastic ei met gaatjes erin. Je moet het ei vullen met kleine, grijze wasparels die lichtjes ruiken en ook met zwarte parels die geurloos zijn. Volgens de producent kan één ei maar liefst 210 wasbeurten meegaan. Als dat klopt, vervangt één ei dus heel wat liters en kilo's wasmiddel. 

Je kan de was-eieren op verschillende webshops kopen. De Inspecteur koopt er één voor 19.50 euro bij bol.com. Hij laat het testen door Amber uit Zottegem. Ze draait meer dan genoeg wasjes want ze heeft een baby van 14 maanden.

Als het ei effectief 210 wasbeurten meegaat, is het zeker beter voor mijn portemonnee. Ik besteed nu al 25 euro per maand aan wasmiddel. En ik denk dat het ei ook beter is voor het milieu.

Amber Vandenborre, testkandidaat

Het eerste resultaat is positief. De eerste wasjes die Amber draait, ruiken lekker fris. Het ei blijft ook mooi intact dus Amber heeft er een goed oog in dat het een lange tijd kan meegaan. Maar al snel blijkt dat het ei toch niet zo'n geweldige uitvinding is. 

"Als je een kleine was draait met kledingstukken die niet zo vuil zijn, dan kan het ei zeker dienen. Maar ik mis de frisse geur van mijn wasverzachter. En als je kledingstukken hebt waar echt vlekken op zitten, dan moet je extra wasmiddel toevoegen. De wasparels die in het ei zitten, zijn absoluut niet krachtig genoeg om vlekken te verwijderen." 

Ik vraag me soms af of dat ei überhaupt iets doet. Het lijkt soms dat ik het voor niks mee in de wasmachine stop.

Amber Vandenborre, testkandidaat

Pluspunten

  • Het is heel eenvoudig: ei bovenop de was, machine aanzetten en klaar
  • Je kan het bij was gebruiken die niet al te vuil is zonder dat je extra wasmiddel moet toevoegen

Minpunten

  • De geur mag toch iets sterker zijn
  • Er is geen Nederlandstalige handleiding
  • Je mag het maar tot 60° gebruiken; dus niet geschikt voor kookwas 
  • De parels in het ei verwijderen geen vlekken 
  • De eco egg wasbol vervangt geen wasmiddel: "Ik koop nog altijd wasverzachter voor de geur en wasmiddel zodat ik mijn vuile kledingstukken proper krijg" 

4 op 10 

Amber gaf de eco wasbol na een eerste wasbeurt een mooie 7 op 10. Na een testperiode van 8 maanden, stelt ze die score drastisch bij. "Ik vind het geen vervanger voor mijn klassieke wasproduct. De geur mag iets sterker zijn maar vooral de werking moet beter. Ik vraag me soms zelfs af of dat ei überhaupt iets doet. Het lijkt soms dat ik het voor niks mee in de wasmachine stop." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!