Producttest 'The Maxi Mulch' afvalverwerkingsmachine: "Het werkt, maar 5 uur verwerkingstijd is wel lang"

dinsdag 29 september 2020 - 08:00
Gedaan met vliegen en maden in je groencontainer. Dat belooft de producent van The Mulch. Je keukenafval wordt verwerkt tot een droog geurloos residu dat je als plantenvoeding kan gebruiken. Klinkt veelbelovend, maar maakt het die belofte ook waar?

Testpersoon Chantal Gardavoir uit Haasdonk gruwelt van de vliegen en de maden in haar groencontainer. Ze heeft al overwogen om The Mulch zelf aan te kopen, maar omwille van de kostprijs twijfelt ze nog. En begrijpelijk, The Maxi Mulch heeft een prijskaartje van 1499,99 euro. Het kleinere model kost 699,99 euro. Chantal mag het grootste en dus duurste model uittesten. 

Moeilijk te plaatsen en niet zo groot

Chantal vindt The Maxi Mulch een mooi toestel en wil het daarom graag in haar keuken zetten, naast haar design vuilnisbak. "Maar wanneer ik de handleiding goed lees, merk ik al snel dat ik een andere plek moet zoeken. Het toestel mag namelijk niet dichter dan 30cm van andere toestellen of meubels staan en moet rechtstreeks in het stopcontact zitten. Dit omwille van de brandveiligheid." Omdat Chantal niet zoveel plaats heeft in de keuken verhuist The Mulch naar de veranda.

Eens de composteerder op zijn plaats staat gaat Chantal aan de slag. "Je mag het emmertje vullen tot de streep. Voor een gezin van drie personen kunnen we er de etensresten van één avondmaal en wat extra groenafval in kwijt. Niet heel veel dus, waardoor de machine elke dag moet draaien."

The Mulch staat uiteindelijk in de veranda, de enige plek die aan de voorwaarde voldoet.

Chantal Gardavoir

Geduld is een schone deugd

Nadat het afvalemmertje vol zit kan Chantal de machine aanzetten. "Dat is heel simpel, je drukt op de powerknop en de machine begint te werken." Eerst wordt het afval gedroogd en daarna vermalen. "Wat overblijft is een droog poeder, vergelijkbaar met thee. Het stinkt niet en kan perfect in de vuilbak of bij de planten worden gegooid." Die belofte maakt de Mulch dus wel waar.

"Je moet wel geduld hebben want het hele proces duurt zo'n vijf uur. En dat maakt het wat lastig. Als we de machine na het eten willen aanzetten, kunnen we pas na middernacht gaan slapen. Ik vertrouw het namelijk niet om de machine te laten draaien terwijl we slapen."

Pluspunten

  • Doet wat het belooft: je houdt een droog residu over dat niet geurt
  • Geen last van vliegen en maden
  • Maakt amper geluid dus stoort niet

Minpunten

  • De inhoud van de afvalemmer is net te klein voor een gezin
  • Niet makkelijk om een veilig plekje te vinden
  • Vijf uur verwerkingstijd is veel

8 op 10

Ondanks de hoge kostprijs en de lange verwerkingstijd is Chantal toch enthousiast. "Het product doet wat het belooft en ik heb echt geen last meer van vieze beestjes. Voor iemand die er echt vies van is, kan dit een goede oplossing zijn. Maar het zal niet voor iedereen een goede match zijn."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!