Refurbished smartphone kopen: hou deze tips in je achterhoofd

maandag 17 februari 2020 - 07:24
Opvallende promotie bij Carrefour. Daar koop je een refurbished Iphone voor 9 euro (in combinatie met een abonnement). Maar wat is zo'n refurbished toestel en waar moet je op letten voor je er één koopt?

Wat is refurbished?

Smartphones van Apple zijn best duur. Daarom is er de afgelopen jaren een grote tweedehandsmarkt ontstaan. Naast gewone tweedehandstoestellen kan je ook een refurbished smartphone kopen. Volgens Marco Demerling van Carrefour is er toch een groot verschil tussen de beide: "Refurbished betekent eigenlijk een tweede leven geven door het toestel op te knappen. Eerst is er een cosmetische controle, vervolgens een nauwkeurige analyse via specifieke software." Het toestel krijgt vaak ook nog een nieuwe batterij en wordt opnieuw verpakt met alle accessoires.

Test Aankoop stelde enkele jaren geleden vast dat niet alle refurbished toestellen te vertrouwen zijn. Maar volgens Carrefour zijn die problemen van de baan. "De markt van de refurbished smartphones is enorm geëvolueerd. We werken alleen maar samen met bedrijven die kwaliteit leveren."

Refurbished smartphones maken dure toestellen betaalbaar, maar je bent minder zeker van de kwaliteit.

Loutfi Belghmidi

Kopen of niet?

Een nieuwe smartphone kost al snel enkele honderden euro's. Zo'n refurbished model heb je al voor 189 euro (of zelfs amper 9 euro met een abonnement). Maar volgens Technologiespecialist Loutfi Belghmidi moet je toch wat kanttekeningen maken. "Het blijven toestellen die al een vorig leven hebben gehad. Niet alle componenten worden vervangen. De processor wordt intensief gebruikt. Wanneer die minder goed werkt heb je ook een minder toestel."

Tips en tricks

Overweeg je om een refurbished smartphone aan te kopen? Hou dan zeker deze tips in je achterhoofd.

  • Ga vooraf online op zoek naar recensies over de smartphone die wil aankopen.
  • Kijk het toestel goed na. Ga op zoek naar krassen of deuken.
  • Start het toestel op. Controleer of je het correcte startscherm ziet.
  • Informeer naar de garantievoorwaarden.

Apple heeft een eigen netwerk van erkende winkels die refurbished toestellen mogen verkopen. Zij werken enkel met officiële vervangstukken.

Daarnaast heb je ook andere winkels die refurbished smartphones aanbieden. Vraag dan altijd na waar de onderdelen vandaan komen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!