Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Reisannuleringsverzekering? Ja, maar…

do 21 mrt. - 7:15

Je boekt een reis en de touroperator of luchtvaartmaatschappij stelt voor om er meteen ook een annuleringsverzekering bij te nemen. Op zich kan zo’n standaardverzekering een goed idee zijn, maar ga e
lanzarote

Je boekt een reis en de touroperator of luchtvaartmaatschappij stelt voor om er meteen ook een annuleringsverzekering bij te nemen. Op zich kan zo’n standaardverzekering een goed idee zijn, maar ga eerst na wat ze allemaal dekt.


Dit moet je weten over een reisannuleringsverzekering:

  • Lees altijd de algemene voorwaarden van een polis na! Bij standaardverzekeringen is de lijst met uitsluitingen vaak het grootst. Ga na of de verzekering voor jouw situatie een goede dekking biedt (bijvoorbeeld: als zwangerschapscomplicaties uitgesloten worden heeft dat uiteraard alleen gevolgen voor wie zwanger is).
  • Je bent niet verplicht om een reisannulatieverzekering te nemen, dus je moet zeker ook niet instemmen met die standaardverzekering. Misschien ben je veel beter af met een zelfgekozen polis, maar die zal wellicht wel wat duurder uitvallen.
  • Als je ergens anders een polis wil aangaan, wacht dan niet te lang. Als er teveel tijd verloopt tussen de boeking en het afsluiten van de polis, zou een verzekeraar kunnen weigeren.
  • Als je zelf een polis kiest, ga dan na of het niet interessant is om die meteen voor een heel jaar te nemen. Vaak komt dat voordeliger uit, zeker als je meer dan één keer op reis gaat per jaar.
  • Heel wat verzekeraars betalen een minder grote som uit als de vakantie dicht bij de afreisdatum geannuleerd wordt. Sommige polissen betalen 100% terug, maar die zijn vaak duurder.
  • Typisch ingrediënt van een reisannuleringsverzekering: de voorwaarde ‘vooraf bestaande toestand’. Als de verzekeraar vermoedt dat het probleem al aanwezig was voor je de polis aanging, dan kan hij weigeren om uit te betalen.
  • Die ‘vooraf bestaande toestand’ is met name heel belangrijk voor mensen met medische aandoeningen. Let extra op als je lijdt aan suikerziekte, hartproblemen, zenuwaandoeningen, verlamming… De regel is: als er iets onverwacht gebeurt, ben je gedekt. Als er echter plots problemen opduiken die uit die aandoeningen voortkomen, zal de verzekeraar vaak niet willen uitbetalen.
  • Die voorwaarde slaat niet alleen op de reiziger zelf, maar ook op z’n omgeving. Als je je reis moet annuleren omwille van een ziek familielid, zal de verzekering ook nagaan of er geen sprake is van ‘vooraf bestaande toestand’.
  • Heb je een kredietkaart? Lees dan de voorwaarden na, want misschien heb je zonder het te weten al een (standaard)reisannuleringsverzekering!
  • Op zich kan het geen kwaad om een verzekering te nemen bij een buitenlandse maatschappij. Heel wat maatschappijen bieden sowieso een buitenlandse standaardverzekeraar aan (bijvoorbeeld Ryanair).
  • Neem bij voorkeur geen polis buiten Europa. Binnen ons continent kan je bij klachten namelijk een beroep doen op de ombudsdienst FIN-NET. Je kan zelfs het probleem bij de Belgische ombudsdienst van de verzekeringen aankaarten, en die maakt het dossier dan over aan de ombudsdienst in het land waar de verzekeraar gevestigd is.

Belgische ombudsdienst van de verzekeringen

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet