Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Roddy heeft al één jaar een thuisbatterij: "Ik kan de energie die mijn zonnepanelen opwekken nu efficiënter benutten"

vr 21 feb. - 8:54

Een thuisbatterij is interessant voor wie zonnepanelen heeft. Het teveel aan stroom kan je dan opslaan en later gebruiken als je het nodig hebt. In de theorie is dat interessant. In de praktijk vaak niet omdat zo'n installatie veel geld kost. Ondanks de hoge kostprijs zet Roddy De Schepper toch de stap. Hij vertelt bij De Inspecteur over zijn ervaringen met de thuisbatterij.

Roddy De Schepper uit Sinaai woont in een oude boerderij en heeft precies een jaar geleden, in februari 2019, een thuisbatterij laten installeren. Daarmee kan hij de energie die z'n zonnepanelen opwekken opslaan. Die energie kan hij dan later gebruiken. Op een moment dat er dus geen zon is maar wel verbruik. 

De thuisbatterij moet ervoor zorgen dat Roddy z'n stroomfactuur drastig daalt. En dat lukt. "Ik had vorig jaar nog een stroomfactuur van 500 euro per maand. Tegenwoordig betaal ik 150 euro. Ik bespaar dus elke maand meer dan 300 euro. Als je weet dat de installatie zelf 20.000 euro kostte, dan moet ik die investering binnen 5 jaar terugverdiend hebben. En dat is toch mooi?" 

Installatie verdient zichzelf niet altijd terug  

Roddy is in de wolken over zijn installatie. Logisch, als je ziet dat hoeveel geld hij daardoor elke maand bespaart. 

Maar die besparing is niet representatief voor iedereen. Dat zegt energiespecialist Jeroen Büscher die onderzoek doet naar batterijopslag bij Energyville. Hij noemt de situatie van Roddy eerder uitzonderlijk. "Roddy had al een uitzonderlijk hoge energiefactuur. Daardoor heeft hij meer marge om te besparen. Het is dus niet zo dat elke installatie zichzelf al na vijf jaar terugverdient." 

De installatie bij Roddy kostte zo'n 20.000 euro. Dat is volgens Jeroen dan weer uitzonderlijk duur. "Net omdat Roddy een hoog verbruik heeft, moet de installatie ook genoeg opslagcapaciteit hebben. Een huishouden met een gemiddeld verbruik, komt dan ook toe met een thuisbatterij die gemiddeld 7000 kost.  Dat is een pak minder. Maar nogmaals: het is niet zo dat je die installatie sowieso terugverdient." 

Het is niet wenselijk om allemaal een thuisbatterij in huis te halen. We investeren beter in batterijen op lokaal niveau

— Jeroen Büscher, deskundige batterijopslag bij Energyville

Iedereen een thuisbatterij? 

De prijs voor een thuisbatterij is  ten opzichte van vorig jaar weliswaar gedaald en de technologie is verbeterd. Ook op het vlak van regelgeving zijn er stappen gezet om thuisbatterijen op termijn gemakkelijker te integreren in onze energievoorziening. 

Maar ondanks die inspanningen gelooft Jeroen niet dat we over tien jaar allemaal zo'n batterij in huis hebben. "Sowieso zijn thuisbatterijen op dit moment een grote investering. Dat zal nog lang zo blijven. En het is vanuit maatschappelijk oogpunt ook niet wenselijk om privé te investeren in die batterijen. We hebben allemaal baat bij een sterk openbaar net." 

Jeroen ziet meer heil in een grote batterij voor een appartementsgebouw of een woonwijk. "Er wordt nu gekeken naar manieren om op die schaal gebruikers en producenten met elkaar in contact te brengen. In de toekomst zal het waarschijnlijk wel mogelijk zijn om de productie van particulieren te combineren met de productie van energieleveranciers en andere installatie. De stroom die over is van alle zonnepanelen op mensen hun dak, kan dan gecombineerd worden met energie die komt van een zonnepark of een windmolenpark." 

Volgens Jeroen is dat technisch niet zo moeilijk. Het is vooral op het vlak van regelgeving dat er grote uitdagingen zijn. "Hoe ga je meten wie welke hoeveelheid energie op het net zet? En hoe ga je die mensen vergoeden? Want de ene buur heeft misschien wel meer energie uit z'n zonnepanelen gehaald dan de andere. En hoeveel geld krijgt die daar dan voor? Dat zijn allemaal vragen die opgelost moeten worden vooraleer zo'n systeem kan werken." 


In onderstaand artikel kan je nog meer informatie vinden over de thuisbatterij.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet