Rookmelders in elke woning verplicht vanaf januari 2020

vrijdag 22 februari 2019 - 08:30
Hoeveel brandmelders heb jij in huis hangen?

Huidige wetgeving

Het is sinds 2013 verplicht om minstens 1 rookmelder per verdieping te hebben in:

  • huurwoningen en studentenkoten
  • nieuwbouwwoningen

Als een woning niet voldoet aan de rookmeldersverplichtingen, krijg je geen conformiteitsattest. Bovendien riskeert de verhuurder een boete.

  • gerenoveerde woningen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist was
  • woningen waarvoor een bijzondere sociale lening werd toegekend

Januari 2020

Maar vanaf 1 januari volgend jaar is het dus verplicht voor alle Vlaamse woningen. "Rookmelders zijn van levensbelang", vertelt Dorien Van Cauwenbergeexpert woningkwaliteit bij Wonen Vlaanderen. "Ze beschermen jou, je medebewoners maar ook je inboedel." Wonen Vlaanderen geeft, net zoals de brandweer, de voorkeur aan rookmelders met een 10-jarige batterij die je niet kan vervangen."Je hangt er best een in elke kamer die je moet doorkruisen om buiten te geraken."

We gaan de nieuwe verplichtingen niet actief controleren bij woningeigenaars. Maar laat dat geen reden zijn om geen rookmelders te hangen.

Dorien Van Cauwenberge | Expert woningkwaliteit Wonen Vlaanderen

Wat met brandverzekeringen?

"De verzekering staat los van de reglementering over rookmelders of andere veiligheidsvoorzieningen in huis. De verzekeringscontracten maken hier doorgaans geen melding van", dixit Wauthier Robyns van Assuralia. "We komen elke dag situaties tegen waar de verzekeraars dekking geven voor dingen die eigenlijk niet mogen. Er zijn bijvoorbeeld elke dag mensen die door het rode licht rijden. De gevolgen van dat ongeval worden gedragen door hun verzekering."

Maar de verzekeringsmaatschappij blijft je natuurlijk niet eindeloos indekken. "Wanneer het duidelijk is dat de schadegevallen een teken zijn van nonchalance of nalatigheid, kan de verzekeraar het contract opzeggen." Wanneer je verzekering er dus na een brand achter komt dat je mogelijks geen rookmelders had hangen, kan dat in de toekomst invloed hebben op je brandverzekering.

1000 gratis rookmelders

Geen paniek, je hebt dus nog tot 1 januari 2020 om wettelijk in orde te zijn. Maar je wacht er toch ook best niet te lang mee. Wonen Vlaanderen helpt je alvast op weg. Op dinsdag 26 februari delen ze gratis rookmelders uit aan de eerste 1000 bezoekers van hun stand op Batibouw. De Inspecteur zal er ook zijn. Brandweerman Tim Renders van het preventieplatform Leef Brandveilig geeft je tussen 10 en 12 uur graag nog extra tips.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!