Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Samenhuizen, co-housing en kangoeroewonen is de toekomst, maar hoe begin je daaraan?

ma 7 mei - 6:15

Alternatieve woonvormen zijn hip en trendy, maar de regelgeving is ingewikkeld en loopt hopeloos achter. Toch zijn er pioniers die het aandurven en het goede voorbeeld geven.

Wat is samenhuizen? 

Samenhuizen is vrijwillig gemeenschappelijk wonen met een groep mensen: gezinnen, alleenstaanden… waarbij er gemeenschappelijke delen voorzien zijn maar ook privé gedeelten. 
 
Sommigen delen bijna alles en koken bijvoorbeeld samen in de gemeenschappelijke keuken. Ze hebben alleen een privékamer.   

Anderen hebben een privé woning met daarnaast gemeenschappelijke ruimten zoals een wasplaats, een ontmoetingsruimte of een gedeelde tuin.   

Samenhuizen kan in een gemeenschapshuis of woongroep, in een co-housing project, een leefgemeenschap, een kangoeroewoning of een zorgwoning.  

Waarom samenhuizen?

  • Goedkoper: Doordat je meer samen deelt heeft ieder individu minder kosten.

 

  • Ecologischer: Samen de wasmachine, de grasmachine of de auto delen leidt tot minder overbodige spullen. Het levert energiebesparing op. Vaak kiezen de bewoners ook voor groene energie en duurzame materialen.          

  

  • Socialer: Je leeft met elkaar en houdt rekening met elkaar, de kinderen kunnen samen spelen of je bent als alleenstaande nooit alleen. Als jong en oud samenhuizen, kunnen de ouderen voor de  kinderen zorgen en de jongeren voor de ouderen.    

   

  • De ruimte optimaal benutten: Wist je dat gemiddeld veertig procent van de ruimte binnen onze huizen ongebruikt is? We wonen in grote huizen waar voldoende ruimte is om opgedeeld te worden(als de wet het toelaat) Zo moet er minder bijgebouwd worden.       

Regeltjes, regeltjes, regeltjes…   

De regelgeving is ingewikkeld en achterhaald en overal verspreid: gemeentelijk, Vlaams en Federaal. Gelukkig zijn er al een aantal  positieve initiatieven die samenhuizen willen stimuleren, bij de gemeenten, de provincies en de Vlaamse overheid.  Op termijn wordt regelgeving wellicht eenvoudiger en doorzichtiger.     

In de handige startgidsen van de VZW samenhuizen vind je informatie over de verschillende woonvormen. 

Binnenkijken tijdens de samenhuizendagen.   

Op zaterdag 19 en zondag 20 mei 2018 zijn het samenhuizen-dagen. Bestaande en opstartende woongemeenschappen doen hun deuren open. 

Kijk hier of er een samenhuisproject is in jouw buurt. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet