de inspecteur
Slechts 20 tot 25 procent van het plastic afval in België wordt gerecycleerd
vr 10 mei - 6:25
Zijn wij recyclagekampioen? Ja, maar voor plastic moeten we nog een tandje bijsteken.
We doen het goed bij het sorteren en recycleren van de plastic die in de PMD zak wordt opgehaald. Als het gaat over (pet)flessen en flacons kunnen we terecht zeggen dat we kampioen zijn. Professor Steven De Meester van de Universiteit van Gent, campus Kortrijk zegt: “We zijn één van de beste in de klas Europees vlak en wereldwijd.”
Maar als we alle plastic bekijken wordt het plaatje heel wat minder rooskleurig. Professor Steven De Meester heeft berekend dat maar 20 tot 25 procent van het Belgische plastic afval wordt gerecycleerd en op Europees vlak wordt zelfs maar 14 procent plastic gerecycleerd.
Die grote hoeveelheden niet gerecycleerde plastics worden in België verbrand en in andere landen worden ze verbrand maar soms ook nog gestort.
In de toekomst voor iedereen een zak voor zachte plastics
Eind 2019 moet iedereen in Vlaanderen de mogelijkheid hebben om restplastic in een zak te steken om te laten recycleren. En tegen eind 2021 moet dat op een uniforme manier in de PMD+ zak.
Het gaat dan over zachte plastics, bijvoorbeeld botervlootjes, schaaltjes, yoghurtpotjes, zakjes en folies. Maar ook bloempotjes en bijvoorbeeld emmers zijn welkom.
Wat gebeurt er nu met de zachte plastics?
De zachte plastics die in het restafval terechtkomen worden helaas verbrand.
De zachte plastics die in een zak apart worden opgehaald, bijvoorbeeld in een roze zak, of de plastics die via de containerparken selectief worden ingezameld, worden gesorteerd en gerecycleerd.
Bij het bedrijf ECO-oh in Limburg wordt het stinkende plasticafval van ongeveer 2 miljoen Belgen gesorteerd, gewassen en omgezet tot nieuwe plastic grondstof in de vorm van grijze korrels. Van deze korrels maakt Eco-oh bijvoorbeeld tuinbanken, tuinmeubilair, vierkante meter tuinen en afboordingen.
Het grootste deel van deze afgewerkte producten worden uitgevoerd naar het buitenland, waar ze heel populair zijn. Maar ook in onze parken vind je die typische grijze tuinbanken die gemaakt zijn van gerecycleerde plastics.
Zo wordt ons afval terug grondstof.
tuinbank Eco-oh
Zijn we klaar voor de PMD + zak?
In de toekomst zullen alle fracties samen in de PMD+ zak mogen. Nu zitten er 7 verschillende fracties in en dat worden er 14. Het wordt een hele uitdaging om die 14 fracties terug te sorteren. Professor Steven De Meester zegt: “Het gaat veel moeilijker zijn om die verschillende soorten plastics uit elkaar te halen en te recycleren en die vraag is nog niet 100 procent beantwoord.”
De geschikte sorteermachines moet nog worden uitgevonden. De Universiteit van Gent, campus Kortrijk doet bijvoorbeeld onderzoek naar nieuwe sorteertechnieken en heeft een proefopstelling gebouwd. Maar het is heel complex, zeker als je weet dat plastics vaak uit meerlagige structuren bestaan.
De beste consumptie is geen consumptie?
We moeten plastic niet helemaal in het verdomhoekje plaatsen, plastic heeft veel nuttige toepassingen. Plastic zorgt voor minder voedselverspilling, want de koekjes blijven krokant en voedsel bewaart langer en bovendien zijn plasticverpakkingen hygiënisch.
Onze lunchcollega’s willen met minder plastic lunchen en acties als mei plasticvrij, plastic attack of de Ocean cleanup zorgen voor een bewustwording bij de politici en ook op Europees niveau waar hardere recyclagedoelen zijn gesteld. Ook bij de industrie is er de laatste jaren een grote shift en bij de grote oliebedrijven die die plastics produceren is de frank gevallen.
Steven De Meester zegt: "Ik heb het idee dat zowel bij de consument als bij de verschillende soorten producent nu de bereidheid er is om oplossingen te zoeken. "