Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Spam beu? Nog wat tips!

do 1 jul. - 6:30

Zucht. Ongewenste email. We raken wellicht nooit helemaal van het probleem verlost. Maar met deze goede raad van computerwetenschapper Jeroen Baert hou je het wel binnen de perken.
© Radio 2

Maak een tijdelijk emailadres aan

Om de haverklap moet je online je emailadres opgeven om te kunnen deelnemen aan wedstrijden, petities enzovoort. Vaak moet je bevestigen via een link in een binnenkomende mail. Vanaf dan zit je adres in een bestand en mag je misschien ook ongewenste mail verwachten.

Wil je deelnemen zonder gedoe achteraf? Maak een wegwerpadres aan. Dat geeft jou de tijd om die mail te beantwoorden. Na een tijdje vernietigt het adres zichzelf, en heb jij geen last van spam.

Er zijn heel wat aanbieders van wegwerpadressen, zoals Mailinator, 10 Minute Mail of Ik Ben Spamvrij

Gmail met een plusje

Krijg je graag al je mail binnen in één enkele mailbox? Met Gmail kan je een aantal interessante aliassen aanmaken, die je even snel weer verwijdert als er spam binnenkomt.

Is je standaardemaildadres bijvoorbeeld jan.peeters@gmail.com, en wil je het uit de spamlijsten houden? Maak een alternatief emailaders aan dankzij de ‘+’.

Bij je pizzabestelling geef je bijvoorbeeld het emailadres jan.peeters+pizza@gmail.com in. Mails aan dat adres komen ook in je gewone mailbox terecht. Komt er ook ongewenste mail aan via het ‘+pizza-adres’? Verwijs ze dan makkelijk naar de map ongewenste mail dankzij de spamfilter van Gmail.

Gmail met een puntje

Ook door puntjes toe te voegen voor het apenstaartje in je emailadres kun je een alias aanmaken.

Mails naar bijvoorbeeld j.a.n.peeters@gmail.com komen aan in de mailbox van jan.peeters@gmail.com. Zelfs als je er j.a.n.p.e.e.t.e.r.s@gmail.com van maakt, komt de boodschap nog aan.

Mailwasher

Heel wat luisteraars van De Inspecteur zijn lovend over de spamfilter Mailwasher.

Het programma werkt al jaren voortreffelijk als je al je mailverkeer effectief binnentrekt op je computer (bijvoorbeeld in Outlook op een pc). Tegenwoordig gebruiken we steeds vaker webmailtoepassingen (zoals Gmail, Hotmail, de webmail van je provider). Als je Mailwasher daarvoor wil gebruiken zul je dat moeten aanpassen bij het 'Emailprogramma' onder het menu 'Email wassen'.

En ook iets tegen advertenties

Nogal wat Facebookvrienden van De Inspecteur zijn gewonnen voor Adblock+, al hoort die eigenlijk niet thuis in het lijstje met antispam-toepassingen.

Adblock+ houdt geen spam tegen maar advertenties en tracking. Op die manier kunnen online-marketeers jou moeilijker volgen en jou minder makkelijk bestoken met reclame die op je lijf geschreven is.

Er is echter één groot nadeel: Adblock laat zich betalen door bedrijven om hùn reclame toch door de filter te laten.  En zo krijg je toch weer reclame binnen.

Een eerbaar alternatief is Ublock Origin. Die open source-variant bezondigt zich niet aan het bedenkelijke businessmodel van Adblock+.

Overtuigd? Lees dan hier hoe je Ubolock Origin het best installeert.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet