de inspecteur
Sportdrank of energiedrank?
wo 11 mei - 1:02
Een sportdrank bevat water, suiker en zouten. In een energiedrank zitten dezelfde ingrediënten maar veel meer suikers.
Een sportdrank is een combinatie van water, suiker en zouten, dat wat een sporter nodig heeft om te kunnen sporten. Maar let op, er zijn wel wat addertjes onder het gras!
Als je sportinspanning niet langer dan een uur, of zelfs een uur en een kwartier duurt, dan kan je het beter op water houden. Er is geen enkele studie die aantoont dat onder die tijdsduur een sportdrank sporters beter doet presteren. Integendeel. Je zal een heel deel van de suikers die je verbrandt door het sporten opnieuw aanvullen door een suikerhoudende sportdrank.
Verschillend suikergehalte
Sport je toch langer dan een uur, dan kan je voor een sportdrank kiezen. Als is de keuze niet evident. Heel wat commerciële merken, doen zich voor als sportdrank, maar zijn in wezen een energiedrank of een frisdrank.
Een echte sportdrank bevat 40 tot 80 gram koolhydraten per liter, dan hebben we met een dorstlesser (sportdrank) te maken. Bevat de drank 80 tot 200 gram koolhydraten per liter dan is het eigenlijk een energiedrank. Vaak vind je op de verpakkingen omschrijvingen als isotoon of hypertoon.
ISOTOON (AA isotone, Aquarius en Isostar)
Uit onderzoek is gebleken dat de uitwisseling van vocht in de darmen het meest optimaal verloopt als de concentratie van deeltjes in een drank gelijk is aan de concentratie van deeltjes in het bloed. Dit wordt een isotone drank genoemd. Met andere woorden een isotone drank wordt eerder in het bloed opgenomen dan water. Isotone dranken vallen onder de categorie sportdranken.
Hypertoon (Extran, AA drink high energy, Red Bull)
Hypertone dranken zijn dranken die veel koolhydraten bevatten en deze zorgen er juist voor dat water aan het lichaam onttrokken wordt. Tijdens inspanning is water in het lichaam onder andere nodig voor zweten of wel afkoelen van het lichaam. Hypertone dranken vallen onder de categorie energiedranken.
Vraag raad!
Wil je bij bij langere sportactiviteiten echt voor sportdranken kiezen, weet dan dat het weer waarin je sport, het type sport
(duursport of niet bijvoorbeeld), jouw lichaamsbouw, … allemaal een rol spelen. Vraag een sportcoach of sportdiëtist om raad als je het echt zeker wil weten.
En laat je niet misleiden door toegevoegde vitamines of felgekleurde drankjes door kleurstoffen. Die worden alleen maar toegevoegd als marketingtrucje om jou te overtuigen om voor hun product te kopen. Maar vitamines haal je binnen door gewoon gevarieerd te eten en zijn in een sportdrank totaal overbodig, omdat je tijdens het sporten niet echt nodig hebt.
Maak ze zelf!
- Sportdranken kan je ook makkelijk zelf maken. Klik hier voor onze twee eenvoudige én lekkere recepten!
- Trouwens: wist je dat bepaalde dranken je lichaam tijdens het sporten een duwtje in de rug kunnen geven? Ontdek ze hier!