Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Swap jij concerttickets?

wo 18 okt. - 7:52

Ticketswap is een website om e-concerttickets door te verkopen. Het platform is populair omdat je als koper nooit woekerprijzen betaalt. Maar in ons land is het systeem niet helemaal wettig.

Ticket overkopen?

Er bestaan tegenwoordig handige internetplatformen waar je concert- en evenemententickets kan kopen en verkopen.

  • Viagogo is één van de minder goede voorbeelden, want die site rekent torenhoge kosten aan en werkt vooral met woekerprijzen.
  • Ticketswap is wel aan te raden. Via de Nederlandse site kun je tickets doorverkopen voor maximaal 120 % van de prijs die op het ticket staat. Op die manier gaat de site misbruik tegen.

 

Illegaal?

In België is het verboden om tickets door te verkopen met winst. Als je als Belg jouw ticket 20% duurder verkoopt, ben je dus illegaal bezig. Je verkoopt je ticket dus best door aan dezelfde prijs als de originele aankoopprijs. In andere landen – zoals Nederland – bestaat die wetgeving niet. Nog maar eens een voorbeeld dat het internet verder reikt dan landsgrenzen.

Websites zoals Ticketswap zijn bovendien niet zelf niet verantwoordelijk voor de tickets die op hun website door anderen worden aangeboden. Als jij je ticket met een winstmarge aanbiedt, zal Ticketswap niet gestraft worden door de Belgische overheid. Jij misschien wel.

Dus: je mag als Belg gerust ticketplatforms gebruiken, maar alleen als je geen winst maakt op je ticket.

Het internet stopt niet aan de grens

Europa probeert ervoor te zorgen dat de internetregels eenduidiger zijn. Het is verboden om consumenten te discrimineren op vlak van nationaliteit.

Bijvoorbeeld: als Thalys op z’n website op basis van het IP-adres een hogere prijs aanrekent voor een Duitser dan voor een Belg, is dat een inbreuk op de Europese wetgeving.

Misschien hoorde je in Voor Hetzelfde Geld ook de tip om een Center Parcs-vakantie voortaan te boeken via de Duitse site. Daar zijn arrangementen tot 70 euro goedkoper dan op de Belgische site. Dat mag. Bedrijven mogen de prijszetting van hun producten en diensten aanpassen aan een land. Ze mogen jou als Belg echter niet beletten om je aan koop te doen via de (goedkopere) buitenlandse site.

Nu word je vaak omgeleid naar de site van het land waaruit je surft. Vanaf 2019 treedt er nieuwe Europese wet in werking en zal dat niet meer mogen.

Dus, een goeie raad: check ook eens de prijs in de andere Europese landen voor je iets koopt!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet