Te dure tickets: binnenkort verleden tijd?

woensdag 11 oktober 2017 - 08:00
Hoe vermijd je dat je te veel betaalt voor concerttickets?
Ticketsite Viagogo laat ons al jarenlang te veel betalen voor concerttickets, maar een rechtszaak brengt daar misschien verandering in.

Prijs x 2

Elke week krijgt de redactie van De Inspecteur klachten binnen over ticket-doorverkoopsite Viagogo.

Klanten bestellen er nietsvermoedend tickets. Als ze hun kaarten afdrukken, blijkt de prijs op het ticket veel lager dan de prijs die zij betaalden.

Extra sneu als je weet dat het evenement vaak nog niet was uitverkocht. Er waren dus nog voldoende tickets aan de normale prijs beschikbaar via de organisator, maar toch rekende Viagogo al serieus door. Bovendien komt er telkens ook een stevige 'handling-kost' bij.

Kortom: wie een ticket koopt bij Viagogo, voelt zich achteraf vaak bekocht. Temeer omdat de ticketsite aangekochte kaartjes weigert terug te betalen.

 

Wettelijk: tickets doorverkopen

Het is in ons land sinds 2013 verboden om regelmatig tickets voor evenementen door te verkopen. Je mag ook geen kaartjes doorverkopen tegen een hogere prijs. Het occasioneel doorverkopen van tickets aan de inkoopprijs is wel toegestaan.

Koop je dus een concertticket maar kun je uiteindelijk toch niet gaan, dan mag je het ticket doorverkopen aan de inkoopprijs.

 

Actie!

De Inspecteur waarschuwde in het verleden al meermaals voor de praktijken van Viagogo. De problemen liepen zodanig de spuigaten uit dat minister van consumentenzaken Kris Peeters meermaals stappen ondernam tegen de website. Eén probleem: Viagogo opereert vanuit Zwitserland en hoeft zich dus niet te houden aan de Europese wetgeving. Tot nu.

De Belgische overheid heeft alle informatie gebundeld en doorgespeeld aan de bevoegde Zwitserse staatssecretaris. Die heeft nu een rechtszaak ingespannen tegen de misleidende praktijken Viagogo.

Minister Peeters wil niet vooruitlopen op de uitspraak, maar hoopt op een duidelijk signaal binnen de 6 maanden. "Consumenten belazeren door tickets aan te bieden tegen woekerprijzen moet absoluut aangepakt worden. In België doen we dat al, nu volgt ook het buitenland."

 

Let op en meld misbruik

Op dit moment is Viagogo nog steeds actief, dus waakzaamheid is geboden. Enkele tips:

  • Koop je tickets altijd via het officiële kanaal van de organisator.
  • Zoek je dat kanaal via Google? Klik dan niet op het eerste zoekresultaat. Het gaat bijna altijd om een gesponsorde link die je naar een dure ticketsite leidt.
  • Kom je toch te dure tickets tegen op Viagogo of een gelijkaardige website? Meld het aan de FOD Economie via het meldpunt. Zo help je mee het misbruik te bestrijden.

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!