Te laat komen als bijzitter is letterlijk kostbare tijd

woensdag 15 mei 2019 - 08:00
Op 26 mei trekken we terug naar het stemhokje. Als je bent opgeroepen als bijzitter zorg je beter dat je op tijd bent. Zo niet, kun je een boete krijgen van 250 euro.

Boete: wat nu? 

Als je een boete krijgt van 250 euro omdat je te laat was of niet kwam opdagen, kan je twee dingen doen. Je kan ervoor kiezen om die boete direct te betalen, maar dan beken je wel meteen schuld. Je kan ook de correctionele rechtbank proberen overtuigen van je goede wil om zo de boete niet te moeten betalen.

Heb je een goede reden? 

Dat laatste is wel een risico. Als je de voorzitter van het kiesbureau niet kon overtuigen, weet je niet zeker of de rechtbank dat wél gaat doen. Daarbovenop liggen de tarieven bij de rechtbank hoger. Je boete kan oplopen tot 400 à 1600 euro. Maar als je ervan overtuigd bent dat je een goede reden hebt waarom je te laat bent, kun je dit zeker verdedigen bij de rechtbank. 

Om er 100% zeker van te zijn dat je geen boete zult krijgen, kom je best gewoon op tijd naar het stembureau. Je vertrekt dus beter 10 minuten te vroeg dan twee minuten te laat.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!