Test Aankoop bezorgd over veiligheid elektrische steps: "Wij raden ze af"

woensdag 7 oktober 2020 - 13:21
Elektrische steps zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Je hebt de deelsteps, die je in de grote steden van straat kan plukken en er dan je ritje mee maken. Maar heel veel mensen hebben ondertussen ook hun eigen elektrische step in huis gehaald. Maar hoe veilig, kwalitatief en betrouwbaar zijn die? Test Aankoop deed de test.

De consumentenorganisatie kocht online 11 verschillende steps en die werden stuk voor stuk uitgebreid getest door een onafhankelijk labo. Jens Van Herp van Test Aankoop vertelt aan De Inspecteur hoe de test verlopen is. "In het labo werd er enerzijds een simulatie gedaan van het alledaags gebruik. Versnellingen, vertragingen, heuvel op en heuvel af. Daarnaast werden ook de technische aspecten van de elektrische steps doorgelicht. Dat gaat dan om remafstand, vering en batterijkwaliteit." 

Vragen bij veiligheid

Om te beginnen moest Test Aankoop één van de aangekochte steps weren uit de test. "De Kugoo S1 pro vermeldt een topsnelheid van 30 km/u en dat is illegaal. De maximaal toegelaten topsnelheid voor elektrische steps is 25 km/u binnen de Europese Unie." Ondertussen heeft de producent van deze step wel laten weten dat de maximumsnelheid aangepast wordt. 

Maar ook de steps die wél voldoen aan de wettelijke normen deden de wenkbrauwen fronsen. Het is zelfs zo erg dat Test Aankoop vreest dat de meeste modellen de veiligheid van de gebruiker in gevaar brengen.

Jens Van Herp: "Van alle steps die we getest hebben, is er maar één model spatbestendig. Dat ene model is dus geschikt om mee te rijden op een nat wegdek. Alle andere modellen mag je eigenlijk niet gebruiken als het regent omdat er een risico is dat het water de batterij beschadigt. Sowieso zal de batterij van niet-spatbestendige modellen het sneller laten afweten." 

Ook de remafstand van de elektrische steps is een probleem dat Van Herp zorgen baart. "De remafstand is over het algemeen abominabel. Zeker als het regent ga je moeten inboeten op een veilige remafstand." 

Tot slot waarschuwt Van Herp ook voor de algemene kwaliteit. "Sommige modellen rammelen ook gewoon als je er mee rondrijdt en vaak is de vering ook zoek. De hoge kostprijs van deze steps staat echt niet in verhouding tot de kwaliteit die je er voor krijgt."

 

Wij denken dat veiligheid van de gebruiker bij veel van deze steps in het gedrang komt

Jens Van Herp

"Wij raden deze steps af"

Op basis van deze testresultaten raadt Test Aankoop de consument af een elektrische step in huis te halen. Jens Van Herp: "De resultaten van onze test zijn voor elk model ondermaats. Sterker nog. Op basis van onze testresultaten raden we een aankoop af. Als je echt wil investeren in een mobiliteitsoplossing, raden we aan om een (elektrische) fiets of plooifiets te kopen."

Ook bij de herstelbaarheid van de steps stelt Test Aankoop zich grote vragen. "Wij vrezen dat je een elektrische step moeilijk kan laten herstellen. Zeker als je het model online aankoopt, is er geen hersteller bij wie je gemakkelijk kan aankloppen", aldus Van Herp. 

Alle resultaten van het onderzoek dat Test Aankoop deed kan je hier terugvinden.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!