Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

The cloud: je foto in de wolken...

do 19 jan. - 6:50

De cloud is een hype tegenwoordig, maar eigenlijk bestaat het systeem dat erachter zit al lang.
cloud

De cloud is een hype tegenwoordig, maar eigenlijk bestaat het systeem dat erachter zit al lang.

Steven Sanders, zaakvoeder van TSC Communication Group uit Brugge, biedt bijvoorbeeld al 10 jaar web-opslag aan tegen betaling. Hij huurt daarvoor ruimte in het LCL datacenter in Diegem, één van de grootste van het land.

Het is de hedendaagse versie van een versterkt fort: securitypersoneel, omheining met schrikdraad, een sluis om binnen te gaan, overal moet je codes intikken en hangen er camera’s. En ook de bestanden worden verzorgd: ze hebben er twee stroomcircuits en voorzien voor noodgevallen zelfs een eigen generator, allemaal om te garanderen dat je op elk moment je gegevens kan bereiken.

Normaal geraak je er dus niet makkelijk binnen, maar Wouter mocht mee met Steven. Ze deden de test: waar komt een foto die je online opslaat eigenlijk terecht? Op een duidelijk aanwijsbare plaats, zo bleek.

De firma van Steven slaat de bestanden op op racks in het datacenter, zware computers die gemaakt zijn voor gegevensopslag. Maar voor de veiligheid maken ze een kopie, én sturen ze het bestand ook nog eens naar een datacenter in Amsterdam, waar het ook twee keer opgeslagen wordt. Voor elke megabyte die wij online opslaan, moet hij dus 4 megabyte ruimte voorzien.

Het bedrijf van Steven biedt zijn diensten aan tegen betaling, maar er zijn ook websites waar je gratis een aantal Gigabytes kan gebruiken. En de lijst is ellenlang: Mozy, FileSavr, FileDropper, XDrive, ADrive, Drop.io, ShareSend, FileFactory, Xuploadz, Inesports, Neebit, UpMyFiles, Box.net, FileDen, DropSend, DivShare, 4Shared, Badongo, Fileqube, MediaFire, MegaUpload, Rapidshare, FastFreeUpload, UploadDrive, 2big2Send, DropBox, DsFileShare…

Wat kan je doen als je gegevens in 'de cloud' hebt staan?

  • Wat je zeker niet mag doen: gegevens in de cloud zetten om plaats te kunnen maken op je harde schijf. Geen enkele dienst is 100 procent betrouwbaar of heeft het eeuwige leven. Of er kan een tijdelijk probleem zijn: zit je zonder internet, zijn ook je bestanden onbereikbaar.
  • Wel doe je er best aan om belangrijke bestanden waarvan je al een backup gemaakt hebt (bijvoorbeeld op een usb-stick of dvd) ook nog eens in de cloud te plaatsen. Het vormt een extra bescherming tegen bijvoorbeeld brand of diefstal en simpelweg een extra kopie van je belangrijke bestanden. Kies wel goed uit wat je wil bewaren, want gegevens naar het internet sturen gaat meestal erg traag.
  • Eens je foto's of documenten op het net staan, kan je ze ook makkelijk delen met andere gebruikers. Sommige diensten laten dat slechts tijdelijk toe, anderen - zoals Dropbox - zorgen er zelfs voor dat wat jij in een speciale map op je computer zet bij een ander ook op zijn of haar harde schijf terechtkomt. Prima dus als je familie in het buitenland hebt wonen, zo zet je zonder dat zij iets hoeven te doen foto's van de kleinkinderen op hun pc.
  • Een clouddienst kan je ook helpen met het raadplegen van documenten op je smartphone. Staan ze in de cloud, hoef je ze niet te synchroniseren of op een andere manier op je toestel te plaatsen. Op voorwaarde natuurlijk dat je altijd en overal op het net kunt.
  • Je kan via dit soort diensten vaak ook bestanden bekijken, zelfs wanneer je die op je pc in feite niet kunt openen. Zo kan je een Word-bestand dat je via Gmail ontvangt gewoon in je browser bekijken, Word zelf installeren hoeft niet.
  • Tenslotte kan je dankzij de cloud soms je eigen fouten rechtzetten. Een goede dienst houdt voor jou verschillende versies van een bestand bij. Heb je dus een foto zitten bewerken maar merk je achteraf op dat je opnieuw naar het origineel moet grijpen, kan je in de cloud makkelijk 'terugspoelen' en de eerste versie terug oproepen.


Hoe gebruiksvriendelijk zijn dat soort diensten?

Dat valt heel erg mee. Vaak kan je gewoon via de website bestanden selecteren en ze in de cloud plaatsen, een of meerdere tegelijkertijd. Biedt de dienst wat meer mogelijkheden, dan zal je in het begin wellicht wat software moeten installeren en zaken instellen, maar eens je vertrokken bent is het ook daar allemaal relatief makkelijk.

Moet ik betalen?

Meestal krijg je bij dit soort diensten toegang tot alle mogelijkheden, maar heb je een beperkte opslagruimte. Probeer zeker eerst hoever je met die gratis ruimte komt, want extra opslagcapaciteit is vaak nog erg duur. En niemand zegt natuurlijk dat je geen twee aanbieders mag combineren.

Hoe veilig is het bij de gratis aanbieders? Kan iemand mijn bestanden bekijken?

Het risico op pottenkijkers is heel erg klein. Kies natuurlijk wel een goed wachtwoord en zeker niet hetzelfde dat je bijvoorbeeld voor je e-mails of je Facebook account gebruikt. Want ja, in theorie kan iemand jouw wachtwoord te weten komen en je bestanden bekijken zonder dat je dat zelfs nog maar doorhebt. Maar je moet dat gevaar ook relativeren: de kans is wellicht groter dat je pakweg een usb-stick op de trein vergeet.

Van pottenkijkers bij de aanbieders van clouddiensten moet je nog minder schrik hebben. Het kan dat iemand bij het bedrijf jouw bestanden bekijkt, maar meestal verwerken die bedrijven zoveel gegevens dat jouw foto's of filmpjes weggespoeld worden in een zee van andere gegevens.

En tenslotte: vertrouw je echt geen enkel bedrijf, dan kan je ook je eigen cloud maken. Er zijn immers ook programma's (Crash Plan) die je toelaten om via het internet een backup te nemen op de computer van een vriend of familielid. Gegarandeerd geen pottenkijkers dus, al verlies je misschien op technisch vlak wel een stukje veiligheid.

Ben je een leek in het bewerken en bewaren van foto's? Bekijk dan hier een filmpe dat je op weg helpt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet