Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Ticketverkoop op zoekertjeswebsites niet altijd betrouwbaar

ma 15 jul. - 5:15

Valerie kocht op een Nederlandse website voor tweedehandsspullen 5 tickets voor een pretpark. Ze betaalde er 75 euro voor, per overschrijving, maar kreeg de tickets nooit toegestuurd. Oplichterij, bes
pretpark

Valerie kocht op een Nederlandse website voor tweedehandsspullen 5 tickets voor een pretpark. Ze betaalde er 75 euro voor, per overschrijving, maar kreeg de tickets nooit toegestuurd.

Oplichterij, besloot Valerie en ze stapte naar de politie. Tot haar verbazing kon de Nederlandse politie haar niet helpen voor zo’n klein bedrag.

Hoe maak je dan een eind aan dit misbruik en hoe kan Valerie haar geld nog terug krijgen?

Er zijn veel klachten over Nederlandse en Duitse websites waar tickets worden doorverkocht, vooral dan concerttickets, maar dus ook kaartjes voor pretparken zoals blijkt uit het verhaal van Valerie.

Als er tickets voor een pretpark verkocht worden op het internet en die zijn geldig op 1 bepaalde dag, dan moet er al een belletje gaan rinkelen, want gewoonlijk zijn kaartjes voor een pretpark voor een lange periode geldig. Het excuus van ‘ik kan niet gaan’ is in dat geval een onbetrouwbaar verkoopargument.

Als pretparkkaarten op datum staan, dan zijn het vaak kaartjes die gewonnen zijn bij een wedstrijd, of die geldig zijn op een dag dat een organisatie of bedrijf het park heeft afgehuurd.

Wie dan niet kan gaan, kan ze inderdaad verkopen via een tweedehandssite en er op die manier geld uit slaan. En dat kan in je voordeel zijn, maar net zo goed maak je het verhaal van Valerie mee en krijg je de kaartjes nooit te zien.

Persoonlijk contact nemen met de verkoper kan helpen voor de betrouwbaarheid. En je kaartjes ter plekke bij de verkoper gaan ophalen en betalen ook.

Dat je het bankrekeningnummer van iemand hebt, is geen garantie voor betrouwbaarheid. Want, zegt Xavier Hopchet van het Europees Centrum voor de Consument, de politie kan die gegevens niet zomaar gebruiken wegens het bankgeheim.

Als je bij een handelaar koopt op een website, dan is de kredietkaart de veiligste betaalwijze.

Tussen particulieren kan dat niet, maar daar heb je systemen als Paypal en dergelijke, die ook een commerciële garantie bieden en je geld kunnen terughalen en weer op je rekening storten als er fraude in het spel is.

Een zogenaamde ‘class action’, gedupeerden die zich in groep verzamelen om samen een klacht in te dienen, kan in België niet. Je kan misschien met z’n allen meer druk uitoefenen bij de politie, of je kan gezamenlijk een advocaat nemen om de kosten te delen, maar die zal van elke klacht nog een aparte zaak moeten maken.

Bestel je dus kaartjes voor een pretpark of een evenement op een tweedehandswebsite, gebruik dan je gezond verstand, zegt Xavier Hopchet. De commentaren over betrouwbaarheid kunnen een goede graadmeter zijn, maar net zo goed kan er misbruik van gemaakt worden.

Nuttige link
European Consumer Centre Belgium

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet