Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Tips tegen spam: wat werkt en wat niet?

do 6 feb. - 6:20

Pech: je emailadres is in een obscure buitenlandse spamlijst verzeild geraakt. Gelukkig krijg je goedbedoelde raad van de mensen rond jou. Maar is die raad wel juist?
Goedbedoeld advies is daarom nog geen goed advies.

Spam niet terug

Sommige mensen hebben de neiging om elke spam-mail te beantwoorden, met de vraag hen voortaan niet meer te mailen. Of gewoon met het woord ‘STOP’.

Dat heeft geen zin, integendeel. De kans dat een echte spammer je boodschap leest is bijzonder klein. Dat hij er ook rekening zal mee houden nog veel kleiner. Hij zal echter wel zien dat jouw emailadres actief is, en dat zorgt alleen maar voor nog meer ongewenste mails in je inbox.

 

Haal alles uit je mailbox

Je mailprovider past al een spamfilter toe op je inkomende mails. Jij hebt daarenboven zelf ook een filter in je mailprogramma zitten. Je hoort wel eens beweren dat die niet (goed) werkt, omdat er toch nog spam binnenkomt. Maar daar kan je zelf iets aan doen in de instellingen.

Stel je mailbox wat strenger in, het is nog altijd één van de beste instrumenten tegen spam. Maakt niet uit of je werkt met pakweg Outlook, de webmail van je provider of een gratis online-mailadres: elke mailbox heeft tegenwoordig een aantal filters die je zelf mee kan instellen. Zet al die parameters naar je hand. Zo verwijs je ongewenste mail sneller naar de spam-map.

Heel wat providers bieden ook betalende spamfilters aan, maar meestal kan je met de gratis functies ook al een eind op weg. Check de website van jouw mailprovider voor de mogelijkheden en gebruik ze.

Je krijgt doorgaans standaard de mogelijkheid met een ‘regel’ email te blokkeren op basis van:

  • afzender (weet wel dat spammers graag verschillende adressen gebruiken!)
  • herkomst (blokkeer bijvoorbeeld meteen heel Rusland of China)
  • inhoud (bepaalde woorden die steeds weer opduiken).

“Whitelist”: ja, maar…

Als je je spamfilter instelt bestaat de kans dat er ook goedbedoelde berichten verdwijnen in de map met ongewenste mail. Je zal dus voor de zekerheid toch weer door je spambox moeten scrollen op zoek naar echte mails. Het digitale equivalent van in je vuilnisbak snuisteren op zoek naar koekjes die nog eetbaar zijn…

Daarom doen heel wat mensen aan ‘whitelisting’ of ‘friendlisting’. Je zegt je mailprogramma dan van welke contactpersonen je wel nog mail wil krijgen. Mail (ook goedbedoelde) van andere afzenders verdwijnt dan in de spam-map.

Dat is inderdaad een groot voordeel van de methode, maar tegelijk ook het grootste nadeel.

  • Je zou de eerste niet zijn die op die manier een mail van een nieuwe contactpersoon over het hoofd ziet.
  • Bovendien kun je nog altijd spam ontvangen die per ongeluk door je contactpersonen wordt doorgestuurd.

Lijkt zo'n vriendenlijst jou toch een goeie optie? Zoek dan in je mailprogramma naar ‘afzender nooit blokkeren’, ‘veilige afzenders’ of ‘nooit naar spam verzenden’.

 

Meer goeie raad?

De Inspecteur blijft ook de komende weken zoeken naar goeie manieren om spam uit je inbox te weren. Heb jij zelf ook een goeie tip? Stuur hem zeker door naar deinspecteur@radio2.be

Een antwoord op al je veiligheidsvragen over het internet vind je op de website Cybersimpel

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet