Vis en spinazie: gezond! Echt?

vrijdag 15 juni 2012 - 07:55
vis
Luisteraar Joke las vorige week in het boekje van Kind en Gezin dat de combinatie van vis en spinazie schadelijk zou zijn voor kinderen tot 6 maanden. Ze vroeg zich af of de combinatie ook schadelijk

Luisteraar Joke las vorige week in het boekje van Kind en Gezin dat de combinatie van vis en spinazie schadelijk zou zijn voor kinderen tot 6 maanden. Ze vroeg zich af of de combinatie ook schadelijk is voor oudere kinderen en volwassenen?

Zowel Leen Dubois van Kind en Gezin, als diëtiste Annemie Van De Sompel vertelden ons waarom deze combinatie schadelijk zou zijn en of we vis en spinazie beter van onze menulijst schrappen.

Groenten zoals spinazie bevatten nitraten. Nitraten worden in het menselijk lichaam omgezet tot nitrieten. Op zich zijn ze niet schadelijk voor de gezondheid, maar wel in combinatie met de aminozuren die in vis zitten. Deze combinatie vormt nitrosamines en die stoffen kunnen kankerverwekkend zijn.

Volgens Kind en Gezin zou dit vooral schadelijk zijn voor kinderen van 0 tot 6 maanden, maar ook oudere kinderen en volwassenen passen er beter mee op.

Het is dus inderdaad zo dat de combinatie schadelijk kan zijn, maar de nadelen wegen niet op tegen de voordelen van groenten eten. Of het nu nitraatrijke groenten zijn of niet.
Er is voorlopig nog geen enkele studie die bewijst dat het eten van vis in combinatie met nitraatrijke groenten de kans op maagkanker verhoogt.

Welke groenten bevatten nitraten?

Andijvie, rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel.

Tips voor wie het eten van nitraatrijke groenten toch niet kunnen laten:

  • Je kan best de groenten koken in plaats van stomen
  • Kies best geen kant en klare maaltijden waar nitraatrijke groenten en vis in zitten
  • Je kan de groenten best niet opnieuw opwarmen

Conclusie: je overdrijft er best niet mee en je kan uit voorzorg je baby geen nitraatrijke groeten laten eten, maar er is geen reden tot paniek.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!