Vochtige doekjes: spoel ze niet door

dinsdag 20 oktober 2015 - 08:15
het nieuwe logo
België neemt het als eerste land ter wereld op tegen vochtige doekjes in het wc. En da's ook beter voor je portemonnee.

We gebruiken het allemaal wel eens: vochtig toiletpapier, doekjes voor babybilletjes of om make-up te verwijderen... Vochtige doekjes worden de laatste 15 jaar alleen maar populairder. Helaas gooien we ze na gebruik vaak in het toilet, en daar zorgen ze vaak voor heel wat problemen.

‘Non woven’

Gewoon toiletpapier valt uit elkaar als je het doorspoelt, er blijft alleen een grijs papje van over. De meeste vochtige doekjes hebben echter een sterke vezelstructuur waardoor ze niet of maar heel traag oplossen in water.

Dat zorgt er in de eerste plaats voor dat je toilet en septische put sneller verstopt zullen geraken. Je moet dus vaker je put laten ruimen, en zal dus ook vaker moeten betalen.

Ze hebben hetzelfde effect op onze openbare riolen: vochtige doekjes hebben de neiging om samen te klitten, waardoor ze de pompstations en zuiveringsinstallaties verstoppen.

De kosten voor de schoonmaak, het herstel van de pompen en de verwerking van al dat afval worden geraamd op zo’n 3 miljoen euro per jaar. Endie kosten worden uiteraard doorgerekend in jouw waterfactuur...

Bovendien zorgen de doekjes ook voor milieuschade: als een pomp vastloopt door samengeklitte doekjes, komt er soms vuil rioolwater in propere beken en rivieren terecht.

Koninklijk Besluit

Overal ter wereld proberen overheden iets te ondernemen tegen die ‘flushables’, maar zonder veel resultaat. België is het eerste land waar een Koninklijk Besluit verschijnt dat het probleem aanpakt.

De bedoeling is om voortaan alle vochtige doekjes te testen. Als een product zo’n ‘wateroplosbaarheids-examen’ doorstaat, mag het zichzelf doorspoelbaar noemen. Producenten van vochtige doekjes die niet slagen in de test, zullen een duidelijk logo op de verpakking moeten zetten.

Er komt een overgangsperiode om de producenten de kans te geven om hun stocks te verkopen. Tegen 1 juli 2016 komt het KB in voege en zie je aan een verpakking of het doekje goed afbreekbaar is of niet. Staat het pictogram erop? Dan mogen de doekjes niet in het toilet, maar moeten ze in de vuilnisbak.

WC is geen vuilbak

Niet alleen met vochtige doekjes zal je problemen krijgen, ook met bijvoorbeeld velletjes van een keukenrol. Die zijn gemaakt om zoveel mogelijk te absorberen en tegelijk zo stevig mogelijk te blijven. Niet ideaal dus in jouw afvoer…

Tegenwoordig is er ook toiletpapier waarvan je de lege rolletjes mag doorspoelen. Die breken inderdaad even goed af als toiletpapier en zullen dus geen verstoppingen veroorzaken. Maar om ze zo oplosbaar te maken, bevatten ze wel chemische stoffen die het zuiveringssysteem zwaarder belasten. Plus: je kind denkt misschien ook dat het elk wc-rolletje zomaar kan doorspoelen…

Een goeie raad: in het toilet hoort alleen WC-papier, niks anders. Tenzij je graag de ontstoppingsfirma een plezier doet natuurlijk…

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!