Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Vorig jaar dubbel zoveel meldingen van verdachte emails, mede dankzij luisteraars De Inspecteur

vr 8 jan. - 6:49

Het afgelopen jaar stuurden we allemaal samen maar liefst 3.225.234 verdachte berichten naar het e-mailadres 'verdacht@safeonweb.be'. Dat komt neer op dagelijks meer dan 8800 berichten, bijna een verdubbeling tegenover 2019.

Verdacht@safeonweb.be is het mailadres waar je met al je phishingmails, frauduleuze websites of ander berichten waar je oplichting vermoedt terecht kan.

De dienst is in handen van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), dat op basis van de meldingen frauduleuze websites opspoort. Hoe sneller dat gebeurt, hoe minder slachtoffers de fraudeurs kunnen maken.

Dat het aantal meldingen stijgt is geen toeval. Het CCB merkt dat cybercriminelen steeds meer berichten versturen om internetgebruikers in de val te lokken. Het gaat zowel over frauduleuze e-mails, tekstberichten als berichten via sociale media.

Het CCB roept op om elk verdacht bericht te blijven doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.

Dit gebeurt er met jouw mail

Uiteraard lezen de experts niet elke melding na, maar het CCB heeft wel software die de berichten automatisch analyseert. "De links en de bijlages worden het eerst gedetecteerd", zegt Katrien Eggers van het CCB.

En dat zijn er nogal wat: "Uit de ruim 3 miljoen meldingen van vorig jaar haalden we 667.356 links waar het effectief om fraude ging. Die informatie geven we door aan Google Safebrowsing en Microsoft Smartscreen, zodat die een waarschuwing kunnen publiceren." Wanneer je die webpagina’s wil bezoeken, krijg je een rood scherm te zien met de boodschap 'Opgepast, de webpagina die je wil bezoeken is gevaarlijk'.

In die 3 miljoen mails ontdekte het CCB bovendien 4370 bijlages die een virus bevatten."Het blijft dus belangrijk om zo snel mogelijk verdachte berichten naar ons door te sturen", zegt Eggers.

Het CCB dankt ook uitdrukkelijk de luisteraars van De Inspecteur op Radio 2. "Dit resultaat komt er mede dankzij De Inspecteur en z'n luisteraars. Jullie hebben geen kans laten liggen om mensen aan te moedigen verdachte berichten door te sturen naar ons."

Dit resultaat komt er mede dankzij De Inspecteur en z'n luisteraars!

— Katrien Eggers

Corona en verdachte sms'en

Cybercriminelen grijpen de coronacrisis aan als een extra mogelijkheid om toe te slaan

In 2020 onderschepte het CCB veel op corona geïnspireerde fraude. "Niet te verbazen, want cybercriminelen maken altijd gebruik van actuele onderwerpen om de aandacht te trekken" zegt Eggers. "Blijf zeker ook die berichten naar ons doorsturen, zo blijven we op de hoogte van de nieuwste trends op het vlak van phishing."

Er doken het afgelopen jaar ook meer verdachte sms-berichten op. Je kent de typische voorbeelden wel: de bank vraagt om op een link te klikken omdat je rekening anders geblokkeerd wordt, of bpost vraagt om op een link te klikken om je pakket te ontvangen. "Sindskort kun je ook die sms-berichten heel eenvoudig doorsturen naar het CCB", zegt Katrien Eggers.

"Je kunt verdachte sms-berichten vanaf nu ook met een simpele screenshot doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. Onze software kan tegenwoordig internetlinks uit een afbeelding halen."

Zo herken je een verdacht bericht

Er zijn verschillende zaken die je aandacht moeten trekken, maar de eerste en belangrijkste regel is: gebruik je gezond verstand. Heb je niet onmiddellijk vertrouwen in een bericht? Dan is het waarschijnlijk vals.

Nog wat goede raad:

  • Een bericht dat te mooi is om waar te zijn? Kijk maar beter uit.
  • Moet je snel reageren, of anders dan normaal? Wees maar zeker dat iemand je in de val wil lokken.
  • Komt het bericht onverwachts of van een onbekende? Ga eerst op zoek naar meer info voor je ingaat op een aanbod of vraag, maar weet dat het waarschijnlijk vals is.
  • Bekijk nauwkeurig de afzender en de URL (het adres van de internetpagina) van de link. Als die er ongewoon uitzien: niet klikken, niet beantwoorden.
  • Moet je je bankgegevens doorgeven? Of andere belangrijke info? Alarmcode rood! Informeer je eerst via een andere weg voordat je gevoelige info doorgeeft, anders loop je het risico dat je bankrekening geplunderd wordt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet