VRT stopt met uitzenden via DVB-T, wat nu?

vrijdag 23 november 2018 - 07:59
Op 1 december 2018 stopt de VRT met het uitzenden via DVB-T, de digitale ether.
DVB-T is een antenne die je koopt in de elektrowinkel en aansluit op je televisie. Zo kan je het VRT signaal gratis uit de lucht plukken. Maar daar stopt de openbare omroep dus mee. Toch zijn er nog alternatieven.

Waarom stopt de VRT met DVB-T?

De groep mensen die op deze manier naar de zenders van VRT kijkt, neemt steeds af. Slechts 1% van de huishoudens maakt er nog gebruik van. Het platform is ook heel duur in verhouding tot het aantal kijkers. 

De VRT moet binnenkort haar zenderpark vernieuwen en zou daarvoor moeten investeren in DVB-T2, een investering van meer dan 1 miljoen euro. Ook de kijker zal moeten investeren want hij/zij heeft dan een nieuw toestel nodig. De beslissing is genomen op basis van een grondig en onafhankelijk onderzoek

Gratis kijken

De VRT stelt nog steeds haar aanbod gratis ter beschikking via het platform VRT NU. Hieronder vind je meer informatie. 

Het is belangrijk om te weten dat wanneer de VRT moet investeren, ook de kijker zal moeten investeren

VRT

Alternatieven

Antenne tv van TV Vlaanderen

TV Vlaanderen biedt een DVB-T2 pakket aan met de zenders van de openbare omroep. Een abonnement kost maandelijks €9.95. Op de website van TV Vlaanderen vind je meer informatie. 

Het loont om langs te gaan bij de verkooppunten van TV Vlaanderen. Daar geven zelfstandigen jou een uitgebreide uitleg en een oplossing voor elke klant individueel. 

Momenteel loopt er een promotie op de website waarbij je jouw decoder gratis krijgt. Let wel op: er loopt een afschrijvingsperiode van 24 maand. Je abonnement kan je sowieso na 6 maand stopzetten. De afschrijving van de hardware moet je wel terugbetalen tot 24 maanden. 

Gratis platform VRT NU

VRT NU is een online videoplatform waarmee je gratis naar het aanbod van de openbare omroep kan kijken. Dat kan via de computer maar ook via je smartphone, smart-tv of tablet. Het aanbod is gratis maar je betaalt uiteraard wel voor internetkosten. 

Je kan ook naar VRT NU kijken op je televisie, ook al heb je geen smart-tv. Dat kan met een Chromecast-bakje, een apparaat van Google. Je stopt het in de HDMI-poort van je televisie en je kan het verbinden met je computer of gsm. Zo kan je ook naar YouTube of Netflix bijvoorbeeld kijken op je tv. Een Chromecast-apparaat heb je vanaf €30

Vragen?

Heb je nog vragen over de afschaffing van DVB-T? Neem dan zeker en vast contact op met de klantendienst van VRT via hallo@vrt.be, zij helpen jou graag verder. Je kan ook meer informatie vinden over mogelijke alternatieven op vrt.be/dvbt   

Indien je een klacht hebt over de stopzetting van DVB-T naar aanleiding van onze uitzending kan je steeds terecht bij de klachtendienst van de VRT via klachtenprocedure@vrt.be.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!