Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Waar blijft de slimme watermeter? "Die kan monsterfacturen voorkomen"

di 11 feb. - 1:35

Het valt vaker voor dan je denkt. Ergens in huis loopt er een toilet door of lekt er een kraan. Dat lijkt niet erg, totdat de factuur in je bus valt. Dan blijkt dat het weggevloeide water je factuur serieus de hoogte in jaagt. De Inspecteur wil daarom weten hoe het zit met de slimme watermeter. Want die kan een afwijkend verbruik tijdig opsporen.

Slimme watermeter kan extreem verbruik voorkomen

"De slimme watermeter zal een extreem hoog verbruik niet helemaal kunnen uitsluiten maar de kans dat een verborgen lek onder de radar blijft, is met zo'n toestel wel veel kleiner." Dat zegt Carl Heyrman, algemeen directeur van AquaFlanders, de koepel van de Vlaamse watermaatschappijen. 

De slimme watermeter is in feite een digitale watermeter. De teller draait dus niet meer fysiek door maar het verbruik wordt op een digitale manier gemeten en het wordt ook in real-time doorgestuurd naar de watermaatschappij."

"Als de slimme watermeter een uitzonderlijk verbruik detecteert, dan is het mogelijk om de klant snel op de hoogte te brengen. Dat zou dan bijvoorbeeld kunnen gebeuren per sms of via een app. Op basis van die informatie kan de klant dan controleren of er inderdaad iets mis is met de installatie." 

Maar volgens Heyrman is detectie van het verbruik nog maar het begin. De slimme meter zal in de toekomst ook effectief acties kunnen ondernemen om waterverlies te voorkomen. "Het is goed mogelijk dat de slimme watermeter gekoppeld wordt aan een afsluitbare klep en dan zou je de watertoevoer van op afstand kunnen afsluiten." 

Waar blijft die slimme watermeter?

Zover zijn we nog lang niet. Het systeem van de slimme watermeter staat op dit moment nog maar in z'n kinderschoenen. "De invoering van de slimme watermeter is een kwestie van voortschrijdend inzicht. Tot een aantal jaar geleden was de technologie gewoon niet beschikbaar. Nu is dat wel het geval. Maar als je weet dat er in Vlaanderen meer dan 2 miljoen digitale meters geïnstalleerd moeten worden, dan weet je dat zoiets niet van vandaag op morgen gaat." 

Volgens Heyrman zijn de waterbedrijven ondertussen wel allemaal bezig met de uitrol van de slimme meter. "Op een aantal plaatsen staat men er al redelijk ver mee. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Water-link in Antwerpen. In 2021 zullen alle 200.000 klanten in die regio een digitale watermeter hebben. Ook in West-Vlaanderen wordt de meter op verschillende plaatsen uitgerold. De andere bedrijven zijn volop bezig met testen. Normaal gezien starten die nog dit jaar met pilootprojecten." 

Rond 2030 zullen we heel ver staan met de uitrol van die slimme meters

— Carl Heyrman, AquaFlanders

Data worden verstuurd via beveiligde netwerken

Een slimme watermeter stuurt de meetgegevens rechtstreeks door naar de watermaatschappij. De bedrijven moeten nu al nadenken hoe de gegevens verstuurd worden.

"Er worden data verstuurd van je huis naar de watermaatschappij. Dat zal uiteraard gebeuren via beveiligde netwerken. Ook op dat vlak lopen er nu proefprojecten. De waterbedrijven bekijken bijvoorbeeld of het mogelijk is om die meetgegevens mee te versturen met data van andere nutsbedrijven." 

Maar niet alleen de veiligheid en het datatransport moet uitgeklaard worden. Er is ook een praktisch probleem want vaak is er geen internet in de buurt van de watermeter. "In die ruimtes zullen versterkers moeten geplaatst worden zodat er zeker een beveiligde internetverbinding is. Ook dat wordt onderzocht."

Reglementering staat in de stijgers

De waterbedrijven wachten op dit moment ook op de reglementering omtrent het gebruik van die slimme meters. De politiek moet zich met andere woorden nog uitspreken over de rechten en de plichten die bij het gebruik van de slimme meter horen. Op dit moment is het bijvoorbeeld nog niet duidelijk wat de waterbedrijven precies met de data mogen doen en wie die wel of niet mag inkijken. 

In die reglementering zal ook een deadline staan. "De 2,6 miljoen slimme meters moeten uitgerold zijn tegen 2040. Dat is nog heel ver weg. En we maken ons sterk dat we tegen 2030 al heel erg ver zullen staan in die ontwikkeling."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet