de inspecteur
Waarom het zo belangrijk is om regelmatig je energiecontract te checken
ma 8 mrt. - 7:45
Het eerste jaar zit je goed
Of je nu zelf een goedkoop energiecontract aangaat via een vergelijkingswebsite of intekent op een groepsaankoop: aan het begin van je contract hoef je je meestal geen zorgen te maken. Als je voor een goedkope optie koos, zal je wellicht niet veel te veel betalen.
Maar eens de looptijd van dat contract erop zit, moet je bij de pinken zijn. "Als je een contract van bepaalde duur nam, zal de leverancier je in sommige gevallen een ander contract voorstellen dat duurder uitvalt", zegt Kurt Hernot van de CREG.
Leveranciers hopen dat de zogenaamde ‘passieve’ klanten blijven hangen. Vooral bij groepsaankopen proberen ze een deel van hun promotie terug te winnen. "Zo ken ik bijvoorbeeld een groepsaankoop die nu net afloopt, waar het opvolgtarief dubbel zo hoog ligt als het instaptarief van de groepsaankoop."
Maar ook met gewone energiecontracten moet je uitkijken. Leveranciers passen soms hun portefeuille aan, en veranderen producten omdat ze voor het bedrijf niet meer zo interessant zijn. Je kunt daardoor als klant overgezet worden naar een energieformule met een andere naam, en dan moet je alert zijn.
Verschillende opvolgcontracten
Er is één gouden regel: als je energiecontract afloopt, moet je nakijken wat er met je contract gebeurt, want dat heeft een invloed op de prijs die je betaalt.
Je leverancier kan het contract gewoon laten doorlopen. Dat betekent daarom niet automatisch dat je de beste prijs van de markt blijft betalen. De omstandigheden kunnen veranderd zijn. Een ouder gascontract met een vast tarief is vandaag misschien niet meer zo interessant als vorig jaar, want het voorbije jaar zijn de gasprijzen gedaald.
Het kan ook gebeuren dat de leverancier je overzet naar een ander contract. Dan zijn er een aantal scenario's:
- Ofwel krijg je het standaardcontract van de leverancier. Dat is niet zelden het allerduurste contract dat je vandaag als nieuwe klant bij het bedrijf kan aangaan.
- Sommige leveranciers zetten hun klanten over naar een ‘slapend verlengingscontract’, een contract dat speciaal in het leven geroepen is voor dat type klanten. Vanaf dan betaal je zo goed als zeker veel te veel voor je energie.
Melkkoe van de leverancier
“Zo’n slapend verlengingscontract is erop gericht om jou ongemerkt zo veel mogelijk te laten betalen”, zegt Kurt Hernot. "Het is geen actief contract, dus je zult het niet tegenkomen in de prijsvergelijkers en je kunt er als nieuwe klant niet op intekenen. Het is echt ontwikkeld om mensen meer te laten betalen."
Het vervelende is dat veel klanten niet eens doorhebben dat ze in zo’n opvolgcontract verzeild geraakt zijn. "De leverancier zal je aan het einde van een contract een voorstel doen. Wanneer je daar niet op reageert, word je automatisch overgezet. En vanaf dan word je dus vaak een soort melkkoe", zo weet Hernot.
Sommige leveranciers zorgen ervoor dat de naam van die contracten heel goed lijkt op die van je originele contract, in de hoop dat je niet doorhebt dat je een ander product hebt. "Er zijn leveranciers die tientallen contracten hebben die qua naam en looptijd zo hard op elkaar lijken, dat zelfs wij bij de CREG moeite hebben om te weten wat je waar precies betaalt", zegt Hernot.
Blijf alert
Het is van groot belang voor je portemonnee dat je weet welk contract je hebt en hoeveel je betaalt voor energie.
"De manier waarop is misschien bedenkelijk, maar je kunt het een leverancier ergens ook niet kwalijk nemen dat hij probeert om na verloop van tijd meer aan een klant te verdienen. Dat is nu eenmaal de economische rol die hij speelt op de markt. Het is alleen belangrijk dat jij als consument ook jouw rol speelt: controleer regelmatig of je niet teveel betaalt", zegt Hernot. "Want er zijn evengoed ook klanten met een oud contract die nog altijd een goede prijs betalen."
Zorg dus dat je weet wanneer je contract eindigt en lees heel goed alle communicatie van je leverancier door. Twijfel je of je wel een goede deal krijgt? Doe dan een vergelijkende test. "Doe in de eerste plaats de CREG scan", zegt Hernot. "Zo weet je meteen of de prijs van jou lopende contract nog goed zit."
Die CREG scan vergelijkt de tarieven van jouw contract met die van de huidige marktprijzen. Zo zie je meteen waar jouw tarief zich situeert ten opzichte van de laagste en hoogste prijs die je vandaag kunt nemen.
"Het voordeel is dat we er ook alle oude en verleningscontracten hebben in opgenomen, want die vind je niet op een vergelijkingswebsite. Zo weet je meteen of je tarief vandaag nog goed zit", zegt Hernot. "Het probleem situeert zich vooral bij aardgascontracten met een vast tarief van langere duur, bijvoorbeeld 3 jaar."
Klik hier en ontdek in de CREG scan op 2 minuten tijd of je vandaag te veel betaalt.
Beterschap op komst
Op dit moment engageren enkele leveranciers zich al om op termijn al hun klanten over te zetten naar een actief contract (een contract dat je als nieuwe klant vandaag bij hen kunt aangaan). Engie en Luminus doen dat al een tijdje.
Dat is een goede zaak, want zo krijgen mensen die hun contract niet elk jaar aanpassen toch een meer competitieve prijs. Sommige andere leveranciers deden dat nog niet, maar daar komt volgens Hernot wel verandering in. "Federaal minister voor Energie Tinne Vanderstraeten heeft intussen ook de andere leveranciers opgeroepen om alle slapende verleningscontracten af te schaffen. Eneco en Mega hebben daar intussen gehoor aan gegeven."
De afspraak is dat de bewuste producten aangepast worden wanneer het contract afloopt. Dat betekent dus dat veel klanten pas volgend jaar of zelfs nog later een beter tarief zullen krijgen. Veel Belgen zullen met andere woorden nog lang te veel voor hun energie betalen. "En dan vooral in Vlaanderen", weet Hernot. "Het gaat om een half miljoen contracten die elk jaar 500 of 600 euro te duur zijn."
Hernot zegt er ook nog bij dat een duur contract niet per definitie een slecht contract is: "Soms zit er ook een deel dienstverlening in vervat, en daar zijn sommige mensen blij mee. Dan betaal je misschien extra voor bijkomende diensten zoals het plaatsen of onderhouden van zonnepanelen, of het reinigen van je aardgasketel maar voor de pure energiekost is wel competitief." Check dan wel of je die diensten echt nodig hebt.