Waarom je beter niet bespaart op je gsm-oplader

woensdag 4 december 2019 - 08:30
Let op met laders
Het aantal woningbranden stijgt, onder andere omdat we onze toestellen vaker onbewaakt opladen. Hoe komt het toch dat laders en batterijen soms in brand schieten?

Opgeslagen energie

Wetenschapsjournalist Koen Wauters vergelijkt een batterij met de brandstoftank in je auto. In beide gevallen gaat het om opgeslagen energie. Het is de bedoeling dat die zachtjesaan vrijkomt om onze toestellen te laten werken.

Maar als er iets misgaat, kan alle energie in één klap vrijkomen. En dan is er een risico op brand of zelfs explosies.

Twee problemen

Vandaag is de meest gebruikte oplaadbare batterij de lithium-ionbatterij. Je vindt ze in telefoons, laptops, elektrische fietsen, auto's…

Bij zo’n batterij kan een defect optreden. Binnenin de batterij zit een licht ontvlambare vloeistof, die wordt afgeschermd met een dun laagje plastic. Als daar een lek in komt (bijvoorbeeld omdat je telefoon valt) kan er brand ontstaan. Een klein vonkje, of zelfs gewoon blootstelling aan lucht kan volstaan.

Een tweede probleem is oververhitting. Een batterij warmt wat op tijdens het laden, dat is normaal. Maar ze kan ook te warm worden en in brand schieten. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je ze in het stopcontact laat zitten nadat ze 100% opgeladen is. Dat doe je sowieso beter niet met het oog op de levensduur van de batterij.

Goedkope laders

Een andere belangrijke oorzaak van oververhitting is het gebruik van een lader die niet bij het toestel past. Uit een onderzoek van Test Aankoop bleek vorig jaar dat 4 op de 5 goedkope laders voor iPhone niet veilig zijn. Zelfs heel wat laders met het CE-logo voldoen niet aan de veiligheidsvereisten.

Ook al gemerkt dat je telefoon aan de ene lader veel meer opwarmt dan aan de andere? Dan is het opletten geblazen. De kwaliteit van goedkope laders is doorgaans niet voldoende gegarandeerd.

Vaak is het primaire stroomcircuit onvoldoende gescheiden van het secundaire, zijn de onderdelen van mindere kwaliteit of werd de assemblage niet goed uitgevoerd. De gevolgen zijn intussen bekend: kans op elektrische schokken, oververhitting of vonken.

Laden doe je zo

  • Hou de laadduur in het oog. Laat je telefoon bijvoorbeeld maar 2 uur laden of je elektrische fiets maar 4 uur.
  • Ben je vergeetachtig? Een tijdschakelklok kan een goeie oplossing zijn.
  • Trek na het laden de stekker volledig uit het stopcontact.
  • Gebruik altijd de originele stekker die bij het toestel hoort of investeer in een compatibele lader van hetzelfde merk.
  • Leg een toestel als het kan op een koude vloer tijdens het laden. 
  • Laat een toestel zeker niet opladen in bed, tussen de kussens, onder een deken of tussen andere brandbare materialen.
  • Laad niet ’s nachts of wanneer er niemand in de buurt is.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!