Waarom je beter niet op aluminiumfolie bijt als je een tandvulling hebt

woensdag 31 maart 2021 - 09:08
Auw! Op een stukje aluminiumfolie gebeten...
Pasen, een gevaarlijk feest voor wie tanden heeft met een grijze vulling. Want als je de aluminiumfolie niet volledig van dat paaseitje afhaalt en je bijt er per ongeluk op met je gevulde tand, krijg je een pijnscheut. “Het gaat om een kleine elektroshock”, zegt wetenschapsjournalist Koen Wauters. “Er ontstaat op dat moment in je mond een mini-batterijtje.”

Auw!

Ook al meegemaakt? Je geniet van een stuk chocolade, en plots snijdt er een pijnscheut door je kaak. Je had blijkbaar een klein stukje aluminiumfolie mee naar binnen gespeeld. Maar dat piepkleine stukje is genoeg om de chocolade aan de kant te leggen.

Lesje fysica

“Het is één van die momenten waarop je de fysica aan den lijve kunt ondervinden”, zegt wetenschapsjournalist Koen Wauters. In je mond ontstaat er op dat moment een klein batterijtje.

Het gaat om een reactie die ontstaat wanneer verschillende metalen met elkaar in aanraking komen

Koen Wauters, wetenschapsjournalist

De pijn komt wel alleen voor bij mensen met grijze vullingen, weet Wauters. “Die bestaan uit een mengeling van verschillende metalen.” De aluminiumfolie bestaat uit nog een ander metaal. Tussen de twee metalen ontstaat een spanningsverschil en het speeksel geleidt.”

De klassieke grijze amalgaamvulling is samengesteld uit onder meer zilver, tin en kwik. In combinatie met aluminium kan dat volgens Wauters een halve volt produceren. “Op zich misschien niet zo veel, maar wel meer dan genoeg om de tandzenuw te activeren. Daardoor ervaar je dus een pijnscheut.

Voorkomen is beter dan genezen?

Wil je de beproeving graag vermijden? Dan vraag je de volgende keer aan je tandarts het best om een witte composietvulling. Of euh... let gewoon goed op wanneer je de wikkel van je paaseitjes eraf haalt.

Chocolade wordt trouwens al meer dan 100 jaar verpakt in aluminiumfolie. Waarom lees je in het artikel hieronder.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!