Waarom kan je in Limburg niet gewoon de huisvuilzakken aankopen die je nodig hebt?

woensdag 24 juni 2020 - 08:30
vuilnis
Getty Images
In Limburg zijn per gezin een aantal rollen vuilniszakken inbegrepen in de huisvuilbelasting. Voor Riet zijn dat er veel te veel, want ze leeft heel milieubewust. Riet heeft nu wel een kast vol dure ongebruikte vuilniszakken waar ze niet vanaf geraakt.

Hoe werkt het systeem van Limburg.net?

In Limburg is er een afvalbelasting en daar is een quotum aan huisvuilzakken inbegrepen. Voor dat quotum baseert Limburg.net zich op de modus: het merendeel van de Limburgse gezinnen heeft zoveel afval. Dat quotum wordt elk jaar bijgesteld omdat we merken dat mensen steeds minder afval hebben.

Waarom kan je in Limburg niet gewoon de huisvuilzakken aankopen die je nodig hebt?

Limburg.net vreest dat mensen dan minder goed gaan sorteren en meer gaan sluikstorten. Extra huisvuilzakken bijkopen kan wel, maar minder dan het quotum kan niet.

Mensen die heel goed sorteren en heel goed hun best doen zoals Riet die zitten dus met een overschot aan vuilniszakken waar ze niets mee kunnen doen. Riet heeft ondertussen al 13 rollen op overschot, voor een bedrag van 160 euro. Terwijl Riet vindt dat ze net beloond zou moeten worden.

Limburg.net heeft wel een soort van beloning uitgewerkt. Via de Limbupunten kun je per jaar een rol vuiniszakken omruilen en met die punten kun je sparen voor bijvoorbeeld cinematickets, treintickets of bustickets of de klimaatbomenactie.

Limburg.net evalueert het systeem elk jaar maar voorlopig is er voor Riet geen oplossing in zicht om haar kast vol vuilniszakken kwijt te geraken. Of misschien moet ze die vuilniszakken dan maar in de vuilniszak steken om ervan af te geraken?  Maar als meer mensen het goede voorbeeld van Riet volgen gaat het quotum sowieso naar beneden.

Info

Hier vind je meer info over Limburg.net en hier over de Limbupunten  

 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!