Waarom worden de 1 en 2 eurocentjes afgeschaft?

vrijdag 15 november 2019 - 08:11
"Vanaf december 2019 zullen de rosse muntjes van 1 en 2 cent uit onze portemonnees verdwijnen", zegt de Rospot-actie van Kom Op Tegen Kanker. Dat heeft alles te maken met de verplichte afronding naar 5 eurocent voor cashbetalingen die ingaat op 1 december. Zal die er voor zorgen dat de 1 en 2 eurocentjes voorgoed verdwijnen?

Wat verandert er precies?

Vanaf 1 december moeten handelaars verplicht het eindbedrag op het kasticket afronden naar 5 eurocent bij een cashbetaling. De wet geldt enkel en alleen als de klant fysiek aanwezig is bij de verkoop, dus niet bij het online shoppen of als je pas achteraf de factuur toegestuurd krijgt. Heel concreet zal je dus aan de kassa cash geen €  4,99 meer moeten betalen. Dat wordt automatisch € 5.

De afronding gebeurt als volgt:

  • 1 en 2 cent worden verlaagd naar 0 cent
  • 3 en 4 cent worden verhoogd tot 5 cent
  • 6 en 7 cent worden verlaagd naar 5 cent
  • 8 en 9 cent worden verhoogd tot 10 cent

Cashbetalingen mochten tot nu vrijblijvend afgerond worden. Handelsorganisatie UNIZO is tevreden dat er een verplichting komt: "De vrijwillige afronding zorgt er tot nu toe voor dat de ene afrondt en de andere niet. Dat zou voor de consument een doorslaggevende factor kunnen zijn om naar een andere winkel te stappen. Dankzij de verplichte afronding is het voor iedereen overal hetzelfde en dat kunnen we alleen maar toejuichen."

Bij betaling met de kaart, mogen de handelaars zelf kiezen of ze afronden of niet. Doen ze het wel, dan moeten ze dat duidelijk afficheren. " Maaltijdcheques, eco-cheques of waardebonnen mogen nooit afgerond worden, ook al rondt de handelaar altijd af."

Nog steeds geldig

Niet gevreesd: de 1 en 2 eurocentjes worden niet afgeschaft, ze blijven een wettelijk betaalmiddel. Een handelaar mag niet weigeren dat je met die stuks betaalt. Al zijn ze niet verplicht om meer dan 50 muntstukken te aanvaarden. Koop jij bijvoorbeeld een product voor € 2,95, dan kan je betalen met een muntstuk van € 2, 50 cent, 2 keer 20 cent en 5 één eurocenten.


Wie veel muntjes heeft, kan zich misschien nog het makkelijkst behelpen door te betalen in een handelszaak met een betaalautomaat waarin je gewoon al jouw munten kan werpen. 

Geen nieuwe productie meer

De reden dat er een afronding komt is de schaarste van die eurocenten. De Nationale Bank heeft tot nu toe ongeveer  1.600.000.000 (1,6 miljard!) stuks van 1 en 2 eurocent geslagen. Dat zijn zo'n 150 stuks per inwoner. Heel wat van die munten gaan verloren in de omloop. Ze blijven zitten in jaszakken, vallen tussen de zetel, .. .

In de tussentijd blijft de Nationale Bank maar munten bijslaan: "Het uitgeven is op zich geen probleem. Alleen is de productie- en de logistieke kost hoger dan de nominale waarde van de stuks".

De Nationale Bank zal door de verplichte afronding geen nieuwe stuks van 1 en 2 eurocent meer produceren. De munten die nu in omloop zijn, blijven in omloop. Ze worden niet afgeschaft, er komen alleen geen nieuwe stuks meer bij.  

Uiteindelijk zullen ze stilletjes verdwijnen. We zien dat onder andere in Finland en Nederland, daar circuleren nog weinig 1 en 2 eurocenten.

Nationale Bank België

Wat kan ik nog doen met mijn rosse centen?

  • De 1 en 2 eurocent blijven een geldig betaalmiddel, je kan ze dus nog altijd gebruiken in de winkel
  • Iedereen mag 1 keer per maand tot 5 kg muntstukken gratis gaan omwisselen bij de Nationale Bank in Brussel
  • Heel veel goede doelen verzamelen rosse centjes. Zo is er voor het laatste jaar de Rospot-actie van Kom Op Tegen Kanker. Alle info vind je hier

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!