Waarom zou je kiezen om via een immomakelaar je huis te verkopen?

donderdag 21 januari 2021 - 19:12
huis verkopen contract
Er zijn drie methodes om je woning te verkopen: particulier, via een notaris en via een immokantoor. Maar waarom zou je kiezen voor een immokantoor? De inspecteur zet de voor- en nadelen op een rijtje.

Als je een huis verkoopt via een immokantoor kan de immomakelaar ervoor zorgen dat alle administratie in orde is: EPC, bodemattest elektrische keuring. Het immokantoor plaatst advertenties of affiches en organiseert bezoekdagen. Maar er is meer.  

Wat is je huis waard?  

Het immokantoor helpt bijvoorbeeld ook bij het inschatten van de vraagprijs: “We zien dat mensen het vooral moeilijk hebben met het inschatten van de waarde van de eigen woning,“ zegt makelaar Stefaan Leliaert van het BIV (Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars): “Iedereen denkt altijd dat de woning veel meer waard is. Een makelaar heeft de voeling met dat aspect.  Als eigenaars zelf mogen hun prijs kiezen, staan de woningen soms heel lang te koop op de markt. Als je werkt via een immokantoor, heb je als voordeel dat de prijs beter ingeschat zal zijn. Een immokantoor kan daarvoor referenties gebruiken: wat is de prijs is van een gelijkaardige woning in een die buurt.”   

Het immokantoor helpt je om je huis te verkopen aan de beste prijs, bijvoorbeeld door kopers te laten bieden onder gesloten omslag.   
 

Iedereen denkt altijd dat de woning veel meer waard is. Een makelaar heeft de voeling met dat aspect.

Stefaan Leliaert, BIV

Je huis zichtbaar maken en aantrekkelijk voorstellen   

De immomakelaar helpt je om de weg te vinden naar de juiste portaalsites. Stefaan Leliaert: “Dat is een deel van de marketingstrategie. Je hebt natuurlijk immoweb, dat kent iedereen, maar er zijn ook nog andere sites. Makelaars gebruiken soms ook social media en google apps, zodat je verkoopsadvertentie wanneer mensen aan het zoeken gaan direct in het oog springen. Zo is je woning meer zichtbaar, dan wanneer je het alleen doet.” 

De immomakelaar zal ook een professionele fotograaf inschakelen om je woning zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Sommige kantoren bieden ook 3 d aan of gaan filmen om een virtual tour te maken van je woning. 

Sommige kantoren gaan ook zorgen dat je huis zo goed mogelijk in beeld bij de fotosessie door het interieur te verzorgen. Er zijn zelfs firma’s die kartonnen meubelen aanbieden. Het is belangrijk om het huis wat te pimpen, zo kan de makelaar een hogere prijs krijgen. Eenvoudige dingen als plantjes zetten eens goed poetsen, de muur schilderen, kan een groot verschil maken in prijs van de woning.   

Prijskaartje: meestal rond de drie procent      

Je huis verkopen via een immomakelaar kost meer dan wanneer je je huis op eigen houtje verkoopt. De makelaar kiest zelf hoeveel hij aanrekent. Stefaan Leliaert:  “Een gangbaar percentage is rond de drie procent van de verkoopprijs. Immokantoren zijn deontologisch verplicht om te afficheren wat die kosten zijn, zodat er geen verrassingen zijn achteraf. Doe de moeite om verschillende immokantoren te contacteren als je je huis wil verkopen zodat je kunt vergelijken. Kies diegene met de beste prijs en voorwaarden en waarmee het best klikt.“  Weet ook dat je als verkoper uiteindelijk altijd zelf beslist aan wie je je woning verkoopt. Dat kan aan de meest biedende zijn, maar ook aan de sympathiekste.  

Immomakelaars worden gecontroleerd door het BIV    

Je kunt niet zomaar immomakelaar worden, legt Stefaan Leliaert uit: "Je moet er examen voor doen en stage lopen zoals bij de advocatuur. Je moet op het tableau staan bij BIV, je hebt een nummer en je bent onderworpen aan de deontologische regels. Als je je niet aan de regels houdt kun je voor de tuchtkamer verschijnen en je kunt je nummer bij BIV kwijtspelen.  

 

 

 

 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!