Wat doe je met een burenruzie?

maandag 19 juni 2017 - 09:40
duiven
Burenruzies komen voor in elke buurt en meestal ontstaan ze door overlast. Het kan gaan om overhangende takken, te luide muziek, hondenpoep ...of duiven. Wie kan je daarbij helpen?

Duivenmelkers hebben rechten!

Marie-Line woont naast een duivenmelker. Tijdens trainingen of wedstrijden mag ze van haar buur de was niet ophangen en het gras niet afrijden. Haar kinderen mogen dan ook niet buiten spelen of lawaai maken. Marie-Line wil geen burenruzie, dus blijft ze in huis als de duiven vallen. Maar wat mag een duivenmelker eisen?

Dat hangt af van gemeente tot gemeente. In sommige gemeenten hebben duivenmelkers inderdaad bepaalde rechten en kunnen ze hun buren zulke dingen vragen. Maar dat is zeker niet in elke gemeente het geval. Alle rechten staan in het politiereglement van jouw gemeente. 

Praten en bemiddelen

Een eerste stap bij een burenruzie is altijd: praat met elkaar. Maak duidelijk wat voor jou het probleem is en welke oplossing je graag ziet. Blijf vooral rustig en geef de tijd om alles te laten bezinken.

Als dat niet werkt, kan je een burenbemiddeling opstarten. De meeste steden hebben daar een aparte dienst voor. Die doet niets anders dan conflicten tussen buren oplossen. Ze kiezen geen partij, ze gaan met de twee partijen aan tafel zitten en proberen een compromis te vinden. Zo'n compromis kan je ook op papier laten zetten, maar het is niet afdwingbaar. Als je gemeente zo'n dienst niet aanbiedt, kan je de wijkagent inschakelen als bemiddelaar.

Als het echt uit de hand loopt, kan je naar de vrederechter stappen.

 

.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!